Viltgryte

Oppskrift på deilig og varm viltgryte

Å lage en viltgryte er ikke vanskelig - det tar bare litt tid.

OPPSKRIFT PÅ VILTGRYTE: En viltgryte er akkurat det som skal til på kalde og mørke høstkvelder. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ VILTGRYTE: En viltgryte er akkurat det som skal til på kalde og mørke høstkvelder. Foto: Erik Hannemann
Først publisert

Det er ingenting som er mer egnet til å få varmen inn i en frossen skrott på kalde og mørke høstkvelder som en rykende varm og smaksrik kjøttgryte.

Og gryta blir bare enda mer smaksrik når du lager den på viltkjøtt.

Å lage en viltgryte er ikke vanskelig - det tar bare litt tid. Og tiden består stor sett i å skjære kjøtt og grønnsaker i terninger. Så skal gryta stå og putre en stund, enten på platetoppen eller i stekovnen. Og da kan du gjøre andre ting.

Type kjøtt til viltgryte

Når du skal ha kjøtt til viltgryte, snakker vi om kjøtt fra de store hjortedyrene, altså elg, hjort, rådyr og reinsdyr. Du trenger ikke å gå for de fineste og møreste stykkene, som indrefilet eller ytrefilet, da kjøttet både skal brunes og koke en stund, så det blir mørt likevel.

Skjær kjøttet i terninger, ha på salt og pepper, og brun dem på høy varme. Du kan også ha på litt mel hvis du vil at gryten skal jevnes og sausen bli litt tykkere. Så skal kjøttbitene sammen med resten av ingrediensene i en gryte og koke i én til to timer, alt etter hvor grovt du har skåret kjøttet og grønnsakene.

Å brune kjøtt først for så å koke det under lokk etterpå kalles å braisere. For gode tips om braisering, se vår sak om lammeskanker.

Hvilke grønnsaker til viltgryte?

Samme hvilken type kjøttgryte du skal lage, så må du ha løk. Andre løktyper, som hvitløk, purre og vårløk går også bra. Siden det er viltgryte vi snakker om her, er sopp ikke til å komme utenom. Det aller beste er steinsopp og kantarell, og har du noen av disse som du har plukket selv, og enten har tørket eller frosset, så er du heldig. Hvis ikke, så får du jo både champignon og andre typer sopp på butikken.

Ellers er rotgrønnsaker den viktigste ingrediensen i en kjøttgryte. Det er nok å velge i: gulrot, kålrot, sellerirot, persillerot eller pastinakk.

Kraft i viltgryte

Det er ingenting i veien for å kun bruke vann som væske i en viltgryte, men vil du ha litt mer fylde og kraft i smaken, er det flere ting du kan tilsette.

Kraft er det vanskelig å komme utenom, og det beste av alt er selvsagt viltkraft. Har du ikke dette for hånden, kan du også bruke kraft av okse eller kalv.

Vin er også godt i en viltgryte, fortrinnsvis rødvin, men det er også deilig med madeira. Noe kremet gir også rik og god smak, som kremfløte eller rømme, men det kanskje aller beste er å bruke crème fraîche, da den ikke skiller seg så lett.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Pikante smaker på viltretter

Vi har noen særnorske tradisjoner for å sette en pikant smak på viltretter. Einebær er ganske vanlig, og har du en liten spiseskje med slike i gryta, får du en pikant smak. Knuser du einebærene først, trenger du mindre av dem. Brunost, eller aller helst geitost, setter også en fin spiss på smaken.

Noe søtt må også til, og der går det ofte i tyttebærsyltetøy eller rognebærgelé. Du kan velge om du vil ha dette oppi gryta eller om du vil servere det ved siden av.

Av urter er timian den som er mest brukt til vilt, og du kan enten la et par kvaster koke med i gryta, eller du kan finhakke timianen og drysse den oppå maten når du serverer den.

Av tilbehør er poteter en selvfølge, og aller beste er det med potetstappe, for da får du lettere opp den deilige sausen. Mange vil ha rosenkål, men ikke ha dem i gryta, for da koker de i stykker. Server dem ved siden av.

Nedenfor finner du oppskrift på en ganske luksuriøs viltgryte. Lag den som den er, eller varier med tipsene vi har gitt deg ovenfor.