Tomatsuppe av Trond Moi
Trond Moi har 9 tips om tomater
Kokken Trond Mois favoritt er italienske klasetomater.
(Vær tålmodig, oppskrifene kommer til slutt i saken...)
Smakstomater, tomater uten smak (!), solmodne tomater, drivhustomater, cherrytomater, klasetomater, soltørkede, hermetiske... Det er mye å forholde seg til når vi skal velge tomater.
Kokken Trond Moi gi oss sine beste tips om nettopp tomater.
Favoritt-tomatene
Solmodne middelhavstomater, spist ved Middelhavet, er det absolutt beste. I butikken her hjemme har jeg italienske klasetomater som favoritt. Tomater med betegnelsen "smakstomater" er også ganske gode. Ellers vil jeg si at norske tomater ubrukelige - da med unntak av høysesongen. Et godt råd er å plukke de rødeste tomatene. Det er tegn på at de har fått modne en stund før plukking. Tomatene skal også være ganske faste i konsistensen.
Røffe bifftomater
Bifftomater er fastere og har tykkere skall, noe som gjør at de tåler grilling og ovnsbaking bedre enn andre.
Cherrytomater på ny måte
Cherrytomater har mye smak og er gode i salater. Det som også er godt er å steke dem i et halvt minutt i panne med olivenolje og timian. Server dem lune som tilbehør til biff.
Jazz opp smakløse tomater
Tomater med lite smak kan du forbedre ved å strø på salt, pepper og litt sukker. I tillegg kan olivenolje og en liten teskje tomatpuré per tomat kan gjøre underverker. Dette trikset bruker jeg også i tomatsalat.
Flå for bedre smak
Smaken forbedres dersom du fjerner det smakløse skallet og de bitre stenene med væsken rundt. Slik gjør du: Snitt ut kjernen og kutt av toppen først. Legg dem i fosskokende vann i 10-15 sekunder til du ser skallet løsner, så raskt i isvann før flåing.
Kjøleskap - adgang forbudt
Tomater utvikler smak etter at de er plukket. Det er grunnen til at de ikke skal oppbevares i kjøleskap. Tomater kan oppbevares 4-5 dager i romtemperatur.
Tomat til dessert
Lyst å prøve noe helt nytt? Prøv tomat til dessert. Del tomaten i to, strø på 2 ss sukker og litt vaniljesukker - eller aller helst frø fra vanilje. Bak tomaten i ovn på 140 grader i ca. 30 minutt. Avkjøl, og server med en kule vaniljeis.
Soltørkede i olje
Jeg foretrekker soltørkede tomater i olje fremfor de tørre. De tørre er både harde og har en vel intens smak, og bør derfor gis et oppkok i vann før bruk. Soltørkede tomater er anvendelig til mye, for eksempel som fyll i kyllingbryst (skjær en lomme i kjøttet).
Hermetiske
Hermetiske tomater er solmodne tomater, og er jevnt over av godt kvalitet. Jeg kjøper hermetisk tomat uten smakstilsetninger som chili og basilikum, fordi jeg liker å tilsette smak selv.
Tronds Mois oppskrifter:
Andre tomatoppskrifter:
Tomatsalat med bønner og oliven
Pasta med tomattapenade og parmesan
Tomates a la Corobessa con pesto
Lammeskiver i tomatsaus med gremolata og risotto
Denne saken ble første gang publisert 28/05 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.