Test av iskremmaskiner
Vi har testet iskremmaskiner
Den beste isen lager du selv. Vi har testet åtte iskremmaskiner.
Å ha en egen iskremfabrikk på kjøkkenbenken, er sikkert en liten drøm for store og små. Da kan du kan lage iskrem som er mye bedre enn den du kjøper i butikken, slik som denne makeløst gode karamellisen eller en skikkelig frisk og god sitronsorbet.
Og dersom du trenger ideer til julegaver, ja, så har du fått en nå.
To typer
Maskinene vi har testet kan deles inn i to kategorier: de som kjøler ned ismassen ved hjelp av et eget, innebygget kjøleelement, og de som har et løst element som må kjøles ned i fryseren først.
Passe luftig
Det viktigste momentet når det skal lages is er at maskinen klarer å røre inn nok luft i isrøren samtidig som den kjøles ned. Blir det for lite luft blir isen tung med en fet smak i munnen. Omtrent som frossen fløte. Er den luftig og fin blir den lett i smaken og den blir passe myk.
Løst element
Maskinene med løst kjøleelement er laget slik at du plukker ut elementet og kjøler det ned i fryseren over natten. Det gir en enkel og billig maskin, siden selve kjølejobben blir gjort av en fryseboks som du allerede har. Alt den trenger er en motor med en grind (visp) som rører i ismassen. Ulempen med disse maskinene er at kjøleeffekten er størst i starten. Det gjør at massen fryser fast som et hardt lag på innsiden av bollen. Da bruker grinden mye krefter på å skrape av dette laget. Det ideelle er at nedkjølingen øker under omrøringen.
Når du er ferdig må elementet kjøles i fryseren før du kan lage en ny omgang is.
Innebygget
På maskinene med innebygget frysefunksjon har du mye bedre kontroll på nedfrysingen, og du kan lage så mange runder med is du orker. Ulempen er at de er dyre. I tillegg er de ganske store slik at du får en skikkelig plasstyv på kjøkkenbenken.
Den ideelle maskinen
Den ideelle ismaskinen har kontroll på nedkjølingen og en kraftig motor som klarer en ganske høy hastighet. Da får du en passe luftig is.
Ingen av maskinene klarer å røre i en ismasse som har lavere temperatur enn 6-7 minusgrader. Da stopper maskinen. På den temperaturen er isen i mykeste laget for de fleste. Det betyr at den må minimum en halvtime i fryseren før den kan serveres.
Eksperten
Annemari Erlbeck har testet maskinene for oss. Hun er konditor og har en lang rekke første- og andreplasser i NM i konditorkunst. Hun fikk også nylig 2. plass i kokke OL i Erfurt med det norske kokkelandslaget. Annemari jobber som konditor på Restaurant Fabel. Den ligger i litteraturhuset i Fredrikstad.
Testen
Vi har vurdert smak og konsistens. Selv om alle maskinene er testet med samme isrøre slår det ulikt ut, særlig på konsistensen. I tilegg har vi vurdert brukervennligheten på de ulike maskinene. Er det mange deler som skal settes sammen, er den enkel å rengjøre. Vi har også sjekket om alle brytere og paneler er enkle i bruk.
Poeng
Masinene er vurdert på en skala fra en til seks, der seks er best.
Les også: