Test av bacon i skiver
Billigbacon får terningkast 6
Vi har testet 21 forskjellige typer bacon i skiver.
Testpanelet:
Siv-Elise Friestad er butikkslaktemester og kaptein på kjøttbransjens elitelag. Hun er tidligere norgesmester i kjøttfag og har også vært deltager i VM i grilling i 2008 og 2010.
Tore W. Teigen er pølsemakermester og har 56 års erfaring fra kjøttbransjen. Han har vært fast dommer i bransjekonkurranser siden 1980. Han er også medforfatter av Den store pølseboka.
Det er veldig få retter som ikke blir bedre med bacon. Slik som potato skins, eller som fyll i verdens beste pannekaker. eller rett og slett ved siden av et perfekt stekt speilegg. Derfor kan du trygt si at det var på tide å teste bacon på klikk.no.
Vi har sammenlignet 21 typer. Fra billigvarianter som koster under 80 kroner kiloen, til spesialsorterte luksustyper til godt over 300 kroner kiloen.
Utvalget i bacontesten
Vi ønsket å teste så mange sorter som mulig. Baconet er samlet inn fra forskjellige butikker, som alle representerer de store kjedene.
Prisen vi har oppgitt er fra butikken vi har handlet i, og kan derfor variere noe.
Testerne
I testpanelet satt butikkslaktemester Siv-Elise Friestad og pølsemakermester Tore W. Teigen. Hvert bacon er stekt for seg i egen panne, og er vurdert ferdig tilberedt.
Alle sortene er testet blindt.
Vi har vurdert etter utseende, smak og konsistens. Hvis du lurer på hvordan vi steker bacon, så sjekk ut denne oppskriften.
Hele skalaen
Baconet har fått poeng fra en til seks der seks er best. Hele skalaen er brukt. Det betyr at produktet som har fått seks poeng er best kun med utgangspunkt i utvalget i denne testen.
Utseende
Her skal det være riktig farge og en god miks av kjøtt og fett. Da snakker vi om rundt 15 til 20 prosent fett.
Smak
Baconet skal være passe salt. Vi har også vurdert om det smaker som det skal, eller om det finnes bismak. Bismak kan skyldes harskhet eller hva grisen er foret opp på.
Konsistens
Her skal det være riktig tyggemotstand og sprøhet. Det er også viktig at baconet ikke er seigt.
Samme produsenter
Kjøtt er vanskelig å sammenligne i dette landet. Først og fremst fordi mye av det kjøttet du kjøper kommer fra noen få leverandører. Bacon er lettere å sammenligne fordi dette er et bearbeidet produkt, der riktig produksjon har mye å si for det ferdige resultatet.
Økologisk bacon
Vi har tatt med økologisk bacon i testen og vurdert det sammen med de andre typene. Generelt er det slik at tilsetningsstoffer som brukes i vanlig bacon hjelper på farge og saftighet. Her får det økologiske baconet lite hjelp. Det synes vi er greit å opplyse om.
Filetbacon
Det som heter filetbacon har vi laget en egen, liten klasse av. Grunnen er at dette er laget av en litt annen del av grisen. Testen av disse finner du her
Les mer: