Sopp

Kart over skogens gull

Det finnes en tjeneste på nett der du kan finne ut hvor soppfavoritten gror.

KANTARELL: Populært kalt skogens gull, er Norges mest ettertraktede matsopp.
KANTARELL: Populært kalt skogens gull, er Norges mest ettertraktede matsopp. Foto: Foto: Wikimedia Commons
Først publisert Sist oppdatert

Om det skulle være kantarell, steinsopp, riske, kremle, skrubb eller sjampinjong du er ute etter, kan du ved å bruke forskningstjenesten Artskart finne ut hvor de vokser.

Begrensninger

Kartet viser utbredelse for alle kjente typer storsopp i Norge. Ved å velge art og område, vil du få opp et kartutsnitt som forteller deg hvor i landet soppen er utbredt.

En kjekk tjeneste dersom man kommer over sjelden sopp og er usikker på hva den egentlig er for noe, og om den virkelig vokser der du fant den - eller hvis du lurer på om noen av de beste matsoppene vokser i ditt nærmiljø.

Tjenesten er ennå ikke detaljert nok til å vise deg akkurat hvor kantarellen står, men det er klart: Litt av sjarmen er jo å gå og lete!

Og når du leter, må du unngå de 13 dødelige soppene.

FYLDIG: Dette kartsnittet viser spredningen traktkantarellens spredning i Norge. Du kan zoome inn så nærme huset ditt du vil, og se om det er rapportert inn kantarellfunn et sted nær deg. Er det ikke det, kan du rapportere inn hvis du finner kantarell.
FYLDIG: Dette kartsnittet viser spredningen traktkantarellens spredning i Norge. Du kan zoome inn så nærme huset ditt du vil, og se om det er rapportert inn kantarellfunn et sted nær deg. Er det ikke det, kan du rapportere inn hvis du finner kantarell. Foto: Kart: Artsnett.no

Send inn tips

Finner du sopp du ikke har sett før, kan du rapportere inn til tjenesten. Det gjør du på følgende måte:

Ta var på soppen og ta bilde av den imens den er helt fersk. Det kan hende mykologer er interesert i at du sender selve soppen til dem. Bildet legger du som vedlegg i en e-post. I e-posten skriver du hvor du fant soppen og eventuelle andre opplysninger som kan være av interesse for forskerne. Send e-posten til [email protected].

Her kan du lage deg en brukerkonto, logge deg inn, finne funnstedet på kartet og rapportere.

- Deretter kan man bevise funnet ved å laste opp et bilde av det. Prøv denne tjenesten, gå til arkfanen Vis funn og søk på norsk navn kantarell eller vitenskapelig navn Cantharellus cibarius, sier seniorrådgiver i Artsdatabanken, Nils Valland.

- Da kommer det opp 521 funn av denne arten under arkfanen Presentere funn enten som en funnliste eller ved å se på artsfunn med bilder. Av kantarell er det 27 bilder.

Omfattende

Tjesten kan forøvrig brukes til å finne spredningen av alle kjente norske medlemmer av både flora og fauna, alt fra alger og sopp til pattedyr og fisk, og du får vite om vedkommende art er utrydningstruet, utdødd eller vanlig.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Artsdatabanken og GBIF-Norge deler sammen med dataeierne geografiske data om norske arter for publikum, skoler, forvaltningen, interesseforeninger og forskere. I tjenesten formidler nærmere 20 større og mindre dataeierne i Norge ca 6 mill. stedfestede data om over 17 500 arter i samme grensesnittet.

Les også:

Her er de 13 dødelige soppene

Enorme mengder hvit fluesopp

Skogen er full av sopp