Som perler på en snor
Ønsker du å imponere som grillmester, så er grillspyd tingen.


Grillspyd er raskt og enkelt. Du får omtrent hele middagen på én pinne - litt brød eller ris som tilbehør alt ekstra som skal til. Og ikke minst: grillspyd innbyr til variasjon. Du trær på det du har lyst på av grønt, fisk, skalldyr, kjøtt og pølser.
Ta en titt på oppskriftene nedenfor, så ser du hvor spennende det kan bli. Grillnaboen din, i parken eller ved sjøen, vil garantert bli grønn av misunnelse der han sitter med sine sorte pølser.
TIPS TIL GRILLSPYD:
- Til svinekjøtt er det godt med salvieblad og søte frukter som ananas og tørket aprikos. Friske salvieblad er også en god matsj til svin.
- Lammekjøtt passer godt sammen med løk, småpoteter, paprika og oliven og en marinade med olivenolje og tørkede urter.
- Prøv gjerne oksekjøtt med oppdelte maiskolber og meksikansk inspirert marinade.
- Kjøttboller bør lages litt faste når de skal grilles. Prøv dem med spennende krydder á la kebab. Trykk dem litt flate for lettere steking.
- Scampi/tigerreker og kamskjell er skalldyr som er ypperlig til grillspyd. Husk syre i marinaden og kort-kort steking. Et kamskjell skal stekes under 1 minutt på hver side.
- Bland gjerne råvarer fra jord og sjø. Scampi/tigerreker kan du blande med kylling eller sterk pølse, som f.eks. chorizo.
- Tunfisk, laks, steinbit og klippfisk (bløtlagt) er faste i fisken og velegnet til grilling. Ikke overstek, bitene skal være saftige. Husk at tunfisk skal ha rosa kjerne. Du kan også svi fiskespydet lett på grillen først, og steke videre i folie.
- Kylling og kalkun kler det meste av både grønt og marinader.
- Velg ingredienser som har omtrent samme steketid. På den måten kan det faktisk være lurt å grille «rene» spyd med kjøtt/fisk og grønnsaker separat, selv om det ikke ser like festlig ut.
- Vil du ha grillingen fort unnagjort, så skjær fileter i tynne skiver og stikk spydet gjennom tynnsiden (slik at flatsiden ligger på grillen).
- Bløtlegg grillspyd av tre i vann en stund først, for å unngå at det går opp i lys lue på grillen.
GENERELLE GRILLTIPS:

- Begynn ikke grillingen før grillen er varm nok. På en kullgrill vil dette si når det ligger et hvitt støv over kullet.
- Har du grill med lokk, la et område av grillen være mindre varmt, på den måten kan du regulere temperaturen maten grilles på. I tillegg har du mulighet til å grille store kjøttstykker med godt resultat.
- Lager du marinade selv, så husk trioen krydder, olje og syre. Et godt alternativ er å marinere kjøttet i soyasaus.
- Bruk termometer om du griller større kjøttstykker.
- Varier tilbehøret, så vel som grillmaten.
Kyllingspyd med aprikos- og peanøttsaus
Sate babi - svinekjøtt på spyd
Kyllingspidd med rødløk og mynte
Grillspyd med nakkekotelett og ananas
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt