Oppskrifter fra Sopranos

Smakebiter fra Sopranos egen kokebok

Blir du også sulten av gladvold?

VOLDSOMT BRA MAT: Maten i Sopranos blir samlet i kokebok.
VOLDSOMT BRA MAT: Maten i Sopranos blir samlet i kokebok. Foto: FOTO: Sopranos
Sist oppdatert

Det er sjelden jeg blir sulten av å se på gladvold, men etter en episode med Sopranos er jeg nesten alltid fysen. Det er neppe tilfeldig, men jeg vil helst ha spaghetti, kjøttboller, pizza - og en raus mengde med parmesan.

I den populære TV-serien har manusforfatterne klart å snike inn uvanlig mange matreferanser.

Det er gjort på en måte som virker naturlig, og er man ikke opptatt av mat, vil man antakelig ikke legge merke til det.

Det funker nesten som de famøse Cola-reklamene hvor det gikk rykter om at de viste reklame i brøkdeler av et sekund under kinoforestillngene og alle kjøpte brus i pausen (om dette var tilfelle eller løse rykter er jeg ikke sikker på).

Maten i Sopranos ble etterhvert samlet i en kokebok. Den heter The Sopranos Family Cookbook as compiled by Artie Bucco og kom ut i 2002. Boka kom på norsk også med forord av Andreas Vieasted på CappelenDamm, men er nå utsolgt.

Her har vi valgt ut noen smakebiter fra serien. Det anbefales å spise dem på stuebordet med TV-en på.

Les mer:

Se Hellstrøm gå amok i denne videoen

Dette er Norges mest solgte rødvin

Kylling marengo

1 kylling

5-6 modne tomater (hermetiske kan også brukes, men uten sausen)

3 spiseskjeer konjakk

4 spiseskjeer olivenolje

1 hvitløkfedd

½ teskje tørket salvie

½ ts tørket rosmarin

1 spiseskje hakket persille

Salt og pepper

Kutt kyllingen i åtte. Varm opp oljen med hvitløken i en kjele og stek kyllingen på sterk varme. Fjern hvitløken før den begynner å ta farge. Når kyllingen har jevn farge, hell over konjakken. La den koke litt og ha i tomatene og urtene. Dersom du bruker friske tomater, del dem i passende biter. La kyllingen koke under lokk under lav varme til den er mør - ca en time.

Server med, for eksempel, stekte poteter eller brød. Kyllingen skal ikke svømme i saus, men være saftig og aromatisk.

Pasta med auberginer

Til fire personer

400 gram spagetti (eller penne)

2 auberginer

½ løk, finhakket

1,5 boks hakkede tomater

Olje

Salt

cayennepepper

Kok pastaen i saltet vann.

Vask auberginene. Del dem i 1 cm tykke skiver, så i 1 cm tykke biter og tilslutt i terninger. Varm opp oljen i en stor stekepanne. Når den er varm, stek auberginen i 15 minutter. Når den er gyllen, fjern den fra stekepannen og legg den på kjøkkenpapir så litt av fettet forsvinner.

Stek løken gyllen i olje. Ha i auberginen og tomatene. Smak til med salt og cayennepepper. Dersom du ikke liker løk, ha auberginen rett i stekepannen (gjerne uten olje) og ha i tomatene. Ha i et halvt glass vann. Kok i ca 15 minutter.

Server sausen til pastaen.

Les mer:

Trening som bygger muskler

Mat som bygger muskler

Bestemors kjøttboller

400 gram oksekjøtt i tynne skiver

100 gram skinke

1 selleristang

1 løk

1 hvitløkfedd

0,5 dl buljong

1 desiliter hvitvin

Mel

Salt og pepper

Salvie

Olje

Smør

4 skiver hvitt brød

Bank oksekjøttet så tynt som mulig og skjær i passende skiver, ca 8-10 centimenter firkanter. Legg en skinkebit på hvert stykke oksekjøtt. Skjær selleri og gulrotbiter i tynne strimler og fordel dem på hvert kjøttstykke (du skal ikke bruke alt - se nedenfor). Krydre forsiktig med salt, pepper og salvie og rull bitene forsiktig sammen.

Bruk tannpirkere (eller noen annet) til å holde dem sammen. Ha på litt mel.

Hakk løk og hvitløk. Varm det i olje og smør i en stekepanne. Stek kjøttrullene. Ha i resten av grønnsakene og la dem steke med den siste tiden. Når kjøttet har en fin, jevn farge og løken er gjennomsiktig, ha i et glass hvitvin. Skru ned varmen. Når vinen ser ut til å ha fordampet, ha i litt vann. La kjøttet nå koke omtrent en time under lokk.

Stek loffskivene i smør (eller bruk brødristeren). Legg dem på et serveringsfat og ha kjøttet på dem. Hell over sausen.

Denne saken ble første gang publisert 11/09 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også