Slik steker du bacon
Er du en svoren bacontilhenger? Test deg selv, og sjekk ut Trond Mois beste bacontips.



Er du blant de som villig vekk betaler en femmer eller mer ekstra for å få en liten, tynn baconskive på burgeren?
Som nesten aldri hopper over egg og bacon på søndager og dagen derpå?
Som leter etter skilt med "English Breakfast" i Syden?
Som tenker at bacon ville være det vanskeligste å gi avkall på i et liv som veggis?
Og som bruker bacon så ofte du kan og har samvittighet til i hverdagen?
Svarer du ja på ett eller flere av spørsmålene, kan du konkludere med at du er en av mange baconavhengige.
Perfekt stekt
- Jeg elsker bacon! erklærer kokk Trond Moi på tråden. Han har nettopp langet innpå en skive med bacon, uten noe slags tilbehør. For å få baconet sitt passe sprøtt og helt perfekt, la han det i tørr stekepanne, stekte det på full guffe på den ene siden, så ned med temperaturen, litt smør - baconet er fett nok, og over på den andre siden. Litt nykvernet pepper over, og som får steke med hele veien for å utvikle smak, gjør det ekstra godt.
Du har kanskje opplevd at baconet langt ifra blir perfekt. Ujevnt stekt eller nesten som kokt, krympet og krøllete. Trond Moi forklarer:
- Det kan være feil temperatur i pannen. Det kan være at du har hatt for mye bacon i pannen, slik at det snarere blir kokt enn stekt. Eller det kan være at baconet er av dårlig kvalitet.
- Tørrsaltet er best
Men hvordan unngå dårlig kvalitet? For en salig baconelsker kan det ta lang tid å overveie hvilken pakke som får æren av å bli med hjem når utvalget er så stort.
- Gå for tørrsaltet bacon - tørrsaltet vil si at det ikke er sprøytet fullt av saltvann, forklarer Moi.
Personlig liker han lettrøkt bacon best. "Eldhusrøykt" smaker ikke nødvendigvis bedre enn det andre. Det er bare en gimmick, mener Moi.
Svor blir lett seigt og hardt, så han holder seg til det uten svor.
Lite fett, mye fett eller midt imellom er en smakssak, men det bør være jevnt fordelt. Noe fett må også til for å gi den ekte baconsmaken. Det er heller ikke så usunt, husk at mye av fettet smelter bort under stekingen. For å trekke bort overflødig fett, kan du legge det nystekte baconet en liten stund på husholdningspapir.

Tryll med bacon

Når valget er gjort, er det bare å trylle frem de lekreste retter. Ifølge Moi er baconet et ordentlig universalmiddel i matlaging, det passer til det meste.
Her foreslår han tre nye måter å bruke det på:
¿ Pulverisert bacon er en vri på stekte baconbiter og kan brukes som strø på potetmos, over pasta og salater og som krydder.Det lager du helt enkelt ved å knuse sprøstekt bacon i en morter.
¿ Ekstra gode tapasboller får du ved å bruke én del kjøttdeig, én del finhakket bacon.
¿ Bacon er også en fin middagsrett i seg selv. Stek bacon i 3-4 cm tykke biter, deretter bruner du sjalottløk og hvitløk, grove pølser og eplebiter lett i samme panne. Tilsett en enkel kjøttkraft og la det hele koke i en halvtime. En luksuriøs variant får du ved å røre inn litt gåselever. Server med kokte poteter eller potetmos.
Biff med bacon, kremet spinat og stekte tomater
Kamskjell med grønne asparges, blomkålkrem, sprøtt bacon og trøffelsjy
Kyllingfilet med eple og bacon
Potetmos med klippfisk, bacon og oliven
Stekt uer med eplebacon og ingefær- og soyasmør
Full English - engelsk frokost
Søk etter flere oppskrifter her.
Andre kilder: Margot Loe, markedskonsulent og matfaglig hos Opplysningskontoret for kjøtt, Susanne Vidnes, produktsjef Nortura.