Rengjøring av trefjøl
Slik renser du trefjøla
Gi trefjøla en skikkelig dyprens.
Når du har brukt skjærefjøla, gjerne etter at du har skåret en løk i full fart, er jobb nummer en å bli kvitt bakteriene, eller mer presist: Du skal hindre dem i å utvikle seg.
- Bakteriene trenger fuktighet og næring for å utvikle seg, forklarer Einar Strand. Han er som er seniorrådgiver hos Mattilsynet.
Begge deler finnes gjerne på en skjærefjøl, og da er festen i gang
Lufttørke
La fjøla tørke skikkelig etter vask, sett den luftig. Det er trolig det viktigste rådet.
- Vasker du fjøla dårlig og legger den litt fuktig ned i en skuff, har du laget et perfekt miljø for å produsere bakterier, sier Strand. Særlig om det er en trefjøl, og du har skåret kjøtt eller fisk. Skal den rengjøres så vasker du den godt med såpe, skyller godt av, tørker den godt, og setter den luftig.
Skal du være helt på den sikre siden er Strands siste råd å ikke bruke skjærebrett i tre når du skjærer kjøtt og fisk.
Alternativ til såpe
Et alternativ til såpe er å gi fjøla en skikkelig omgang med med sitron og salt. Dana Velden hos matbloggen The Kitchn forteller at dette gir fjøla en skikkelig dyprens.
Gammelt råd
- Det er et godt gammelt råd, bekrefter pølsemaker Tore Teigen. På slakterier står det gjerne en hoggestabbe. Vi skrapte overflaten med en metallskrape og strødde salt på, og lot det stå til vi skulle bruke den igjen.
- Da holder overflaten seg tørr, og saltet hindrer bakterievekst, forklarer den erfarne pølsemakeren.
Slik gjør du det
Strø grovsalt på fjøla
Bruk en halv sitron med skjæresiden ned som du skrubber med, samtidig som du klemmer ut litt saft
La det stå i minst fem minutter
Skrap av med en spatel, stekespade eller liknende.
Avslutt med en vask med en ren, våt svamp.
La fjøla tørke på et luftig sted.
Les også:
Åtte måter å kutte en gulrot på
Denne saken ble første gang publisert 02/04 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.