Oppskrift på rotmos
Slik lager du en god mos
Her er triksene du trenger for å lage en god mos.
En god mos kan redde et måltid. Og synes du det er masete med saus, er pureen din beste venn. Men, hvordan lager man en stappe - og hvordan blir den god? Jeg har tatt for meg det mest grunnleggende innen moderne mosing.
Hvordan moser man en grønnsak?
Det høres ut som et unødvendig spørsmål. - Med stavmikser, selvsagt!, sier noen. - Med en moser, kanskje?, sier en annen med bitter ironisk undertone. - Med en potetpresse, sier en tredje.
Så enkelt er det ikke. Du kan jo prøve å mose kokt selleri med en potetpresse - eller lage potetstappe med en stavmikser. Ingen av delene funker!
Hva funker ikke med stavmikseren?
Jeg er glad i stavmikseren min. Den har laget mye gode moser for meg, men også noen dårlige. (Trenger du en ny stavmikser, kan du sjekke vår test av stavmiksere her.)
Potetmos, for eksempel. Da endte jeg opp med en limaktig, klissete masse. (Riktignok kan du perfeksjonere stavmiskerteknikken ved å gå veldig forsiktig fram med små, pulserende trykk). Selv bruker jeg en potetpresse til poteter - eller en vanlig stapper.
Når du bruker stavmikser trekkes all stivelsen i potetene ut i lange tråder. Da blir mosen limete. Dersom du opplever dette i en mos, kan du forsøke å blande inn litt melk løser opp mosen litt (det er stoffet casein som virker her). Dersom du derimot bruker litt av kokevannet får du motsatt (forsterkende) effekt.
Bruk rotfruktene
Så lenge du holder deg unna poteter er det suverent å bruke stavmikseren (eller kjøkkenmaskinen) til rotfrukter. For eksempel:
- Rødbeter
- Sellerirot
- Gulrøtter
- Kålrot
- Pastinakk
Prinsippet er enkelt: Kok grønnsaken mør. Kjør den glatt med stavmikseren sammen med smør, fløte eller melk (finn ut hva du liker best).
TIPS: Noen ganger henger mosene litt dårlig sammen - og derfor er det lurt å koke med en potet som du moser sammen med resten.
Og når du begynner å eksperimentere blir det ekstra gøy (potet og sellerirot, for eksempel).
Slik blir mosen din bedre
Så prinsippet er enkelt. Men så er det mange måter å gjøre mosen bedre på. Her er noen gode tips:
- Stek løk og bland inn i mosen.
- Bak en hel hvitløk eller to i ovnen, klem ut godsakene og bland inn i mosen.
- Bruken av smør: Du kan antagelig bruke mye mer smør enn du tror... (Bare ikke fortell noen om det!)
- Finhakk løk, hvitløk, sellerirot, gulrot og persillerot og stek mørt i smør. Bland inn i mosen.
- Stek bacon og bland inn (slik som i brennende kjærlighet)
Har du flere tips? Bruk gjerne Facebooksiden til å diskutere flere forslag.
(Over 14.000 følger nå Sjuve på Facebook!)
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her
Les også:
Slik lager du deilige smoothies
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!