få løs fastbrent mat
Så lett rengjør du den svidde kjelen
Ikke gå løs på kjelen med de tøffe verktøyene. Overlat heller jobben til ulike midler du allerede har i hus.
Én ting er at du har svidd gryteretten eller sausen og må lage den på nytt, en annen ting er at du får en bonusstraff i form av et svart, superhardt belegg i bunnen av kjelen.
Da gjelder det å ligge unna de redskapene du helt sikkert er fristet til å bruke. Men det blir det bare riper av!
Løsningen har du trolig for hånden, og den er mye enklere enn du tror. Har du en boks bakepulver i skapet, har du alt du sannsynligvis trenger.
Men også andre helt vanlige midler du normalt har liggende, kan gjøre jobben for deg.
Vi tar bakepulveret først.
Les også: Slik rengjør du kjøkkenviften
Bakepulvermetoden på 1–2–3
1. Hell i bakepulver
Start med å fjerne alt som er løst, og som ikke innebærer at du må skrape med harde metallredskaper.
Så heller du i bakepulver, slik at det dekker bunnen godt.
2. Tilsett vann
Hell i varmt vann. Ikke mer enn at du får en konsistens som er litt tykkere enn eggehvite.
Når det begynner å syde og boble, skjønner du at bakepulveret har startet på den tøffe jobben.
La blandingen jobbe noen timer. Da blir det hele til en «kake» som er lett å fjerne.
Står den for lenge, tørker alt ut. Men fortvil ikke, da er det bare å tilsette mer vann og vente litt.
3. Spa ut
Nå er elendigheten klar til å fjernes. Bruk en stekespade eller annet redskap av plast, så unngår du å lage riper.
Til slutt kan du vaske ut med oppvaskkosten og vanlig oppvaskmiddel og vann og eventuelt ta de siste restene med en grytesvamp/-skrubb av skånsom type.
Vaskepulver
Markedssjef Tomas Johansen hos Fiskars Norge kjenner godt til bakepulvermetoden, men har også et annet triks på lur.
- Hell opp litt vann i bunnen av pannen eller kjelen og tilsett noen skjeer med maskinvaskepulver. Da får du samme effekten. Er det skjolder eller misfarging som du ikke får bort, kan du fjerne dette med litt eddiksyre eller sitronsyre, sier Johansen.
- Gjør du dette på teflonprodukter kan det være lurt å gni inn belegget med litt fett til slutt, legger han til og supplerer med et annet godt råd:
– Vær forsiktig med å bruke boost-funksjonen på induksjonsovnen din når du bruker stekepanne med non stick-belegg, sier han.
– Slike panner har ikke godt av å varmes opp for raskt. Ta deg tid til å varme den opp rolig og gradvis, da varer stekepannen mye lenger, sier Johansen og legger til at det samme gjelder avkjøling etter bruk. Ha den for all del ikke direkte over i iskaldt vann, men la den heller hvile litt og kjøles ned gradvis.
Vaskepulver virker også
Et annet råd får vi fra danske Scanpan, som siden 1950-tallet blant annet har produsert en rekke ulike typer gryter, kasseroller og stekepanner.
Forslaget deres er at du kan bruke helt vanlig vaskepulver, altså av typen beregnet på klesvask.
Hell et par desiliter vann i bunnen av pannen og tilsett ca. 1 ss vanlig vaskepulver, av typen du vanligvis bruker når du vasker klær.
Kok opp blandingen og la den koke ca. 10 minutter. Det skal være nok, du får ikke bedre resultat av å koke lenger.
Så vasker du pannen som normalt med oppvaskkost, vann og oppvaskmiddel. Hvis det fortsatt sitter litt brente rester i gryten, kan disse fjernes med en skånsom skuresvamp.
Les også: Hvorfor stinker det hjemme hos deg?
Oppvaskmiddel til maskin
Oppvaskmiddel til maskin er sterkere enn vanlig oppvaskmiddel, og du kan derfor oppleve at oppvaskmiddelet – både pulver og tabletter – kan løse opp matrester som vanlig oppvaskmiddel ikke klarer.
Hell ca. 2 dl vann i pannen og tilsett en slump oppvaskmiddel, enten i pulverform (ca. 1 ss) eller ½–1 knust tablett. Dette kokes i ca. 10 minutter, og som med vaskepulver, så blir ikke resultatet bedre av å koke lenger. Rengjør deretter pannen med oppvaskkost og vann med vanlig oppvaskmiddel, ev. en skånsom grytesvamp.