Arktisk gourmetkost:
Sel og isbjørn på menyen
Huset i Longyearbyen byr på lokale råvarer og en unik vinkjeller.
Arktisk vinsmaking
Som en illustrasjon på nivået og utvalget gir vi et par eksempler på vinsmakingsopplegg- med priser for tolv personer:
Champagne
Né d'une Terre de Vertus Premier Cru Blanc de Blancs , Larmandier Bernier
Cuvée Reserve Grand Cru le Mesnil Blanc de blancs Brut, Pierre Peters
Millésime Blanc de Blancs 2000, Launois
Clos des Goisses Brut 1986, Philipponnat
Kr. 3900,-
Italia
Taurasi 1997, Mastroberardino, Campania
Brunello di Montalcino Val di Suga 1997, Angelini, Toscana
Brigante dei Barbi 1994, Barbi, Toscana
Barbaresco "La Spinona Bricco Faset" Riserva 1993, P. Berutti, Piemonte
Kr. 2900,-
Bordeaux
Château Haut-Villet Cuvée Pomone 1996, Saint-Emilion
Château Gombaude-Guillot 1996, Pomerol
Ch Batailley 1990, Pauillac
Domaine de Chevalier 1989, Pessac-Léognan
Kr. 4600,-
Premier Cru Bordeaux
Ch Lafite Rothschild 1985, Pauillac
Ch Mouton Rothschild 1983, Pauillac
Ch Haut Brion 1982, Graves
Ch Margaux 1985, Margaux
Kr. 19.000,-
Det er lenge siden gruvebusene gikk rett fra gruva til Huset for å spise sikringskost og skylle den ned med en halvliter Mackøl. Nå er det gourmetmat og vinmenyer som råder grunnen.
Halvlitere og enkle retter fra kafeteria-menyen får du riktignok enda - men det er rommet, spisesalen innenfor puben/kafeen - restauranten, og ikke minst kjelleren; med 20 000 vinflasker vi retter fokus mot her!
Husets Café er en institusjon på Svalbard. Her har det vært spist og drukket siden 1950-tallet. Atmosfæren og kulturen sitter bokstavelig talt i veggene. Mange av Longyearbyens innbyggere spiser sine hverdagsmiddager på Huset
"Nice Price"
Turister av ymse kaliber, fastboende og andre som besøker byen i isødet lar seg gjerne traktere på Huset. Øygruppens status som Tax free-sone gjør prisnivået på flaske på den rikholdige vinlista behagelig målt mot det man kan forvente med norsk som hovedmål på menyen.
LES OGSÅ: Fire lekre oppskrifter på elg
Nettopp dette vet man å utnytte. Daglig leder Andre Grytbakk og hans stab er rause med vinforslagene, og komponerer gjerne vinpakker til sine tre-, fire- eller femretters menyer. På Huset kan man faktisk få servert lagringsviner fra gode områder og år til "folkelige" priser.
Spesielt tilpassede vinsmakinger tilbys også til grupper. Dette foregår i vinkjellerens Bodega-aktige forværelse.
- Champagne er populært i disse dager. Vi har et stort utvalg, smiler Grytbakk.
En smak av isbjørn?
Restauranten på Huset holder et høyt nivå. Mange av landets fremste kokker har jobbet på Huset, for tiden er det Thor Ingo Gabrielsen som styrer kjøkkenet.
Menyen i restauranten skiftes med årstidene, men er preget av lokale råvarer. I 25 år har det vært servert haneskjell, den arktiske utgaven av kamskjell, i restauranten. Reinsdyr, rype, svalbardgås, sel og arktisk røye er klassikere, sammen med moltebasserte desserter.
Med jevne mellomrom havner "kongen av Arktis" på tallerkenen til gjestene. Har du flaks kan du altså få smake isbjørnkjøtt!
LES OGSÅ: Drømmeferien er på salg
Vinkjelleren
Husets vinkjeller er berømt. Få restaurantkjellere i verden kan måle seg, enten det er i bredde eller kvalitet. Den er bygget opp gjennom tjue år av Husets tidligere leder, Hroar Holm.
I 2006 fikk vinkjelleren prisen Best of Award of Excellence fra Wine Spectator, for vinkartet sitt. Glassene til Wine Spectator tilsvarer i vinverden Michelin- stjernene innen gastronomi.
Les om vinsmakingsmenyene i faktaboksen.
Mer info om huset finner du her.
LES OGSÅ:
Denne saken ble første gang publisert 03/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.