Saftig kylling
Slik blir kyllingen saftig
Det morsomste trikset.
- Å dærsken, den kyllingen var saftig!
Ja, det var den.
Han som sa dette har spist mye kylling. Sånn som de fleste av oss. Og forhåpentligvis baker man den i ovnen på best tenkelige vis.
Men, det han ikke visste var at jeg hadde brukt et triks. Det trikset bruker jeg ikke hver gang. Det handler nemlig om å planlegge. Og det er dét jeg ikke får til.
Dette handler om å legge kyllingen i saltlake. Natten over.
Hva skjer med kjøtt i saltlake?
Å bruke saltlake virker hovedsaklig på to måter.
For det første binder kjøttet til seg væske. Legger du en kyllling i saltlake vil den veie 6-8 prosent mer etter noen timer.
I utgangspunktet mister kjøtt omlag 30 prosent av vekten sin når du steker, koker eller baker det. Med saltlake kan du redusere dette til 15 prosent. Og det er rett og slett fordi du ga kjøttet et "forsprang" ved å tilføre væske gjennom saltlaken.
Men, det er ikke eneste måten salt funker på. Det andre saltlaken gjør er å løse opp noen proteiner (altså "kjøtt") og gjøre det til væske. Så, med det vinner du også litt saftighet.
Så, hvordan gjør vi dette i praksis?
Enkelt: Rør ut 1 dl salt i en liter vann. Det enkleste nå er å ha en pose hvor du legger kjøtt og saltlaken i. Etter 8-10 timer er jobben gjort.
Nå kan du fortsette som om ingenting har skjedd.
Bare at dét har det...
Og det skjønner du når du setter tenna i den kyllingen. Oppskriften finner du nedenfor.
OBS: Det å bake med saltlokk gir ikke nødvendigvis samme effekt, ettersom det ikke er tid for saltet å trenge inn.
Denne saken ble første gang publisert 12/04 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.