Reise til Gøteborg
Her får du julestemning
Nyt den deilige førjulsstemningen i Gøteborg.
Den avslappede, kule lillebroren til Stockholm har mange spennende matopplevelser å by på. Her har vi samlet noen tips du ikke bør gå glipp av.
I Gøteborg finner du hele seks Michelin-restauranter med utsøkte retter, og foodtrucks som byr på spennende gatemat fra Korea og Sverige ved torget i Magasingatan. Og alt midt imellom.
Gøteborg ligger ca. 4 timer med toget sør for Oslo, og blir dermed for mange den nærmeste utenlandske storbydestinasjonen. Om man kan kalle det en storby da. Med sine 600 000 innbyggere er byen omtrent på størrelse med Oslo, og det er en behagelig by å besøke. Byen er lett å ta seg rundt i, og det går alltid en trikk.
Bla deg gjennom bildene og kom i julestemning.
Her finner du tips om hva du kan gjøre i Gøteborg i førjulstiden:
Julebyen Gøteborg
Fra 4. desember tennes julelysene fra Avenyn til
Jul på Liseberg. Her finner dere uventede og vakre opplevelser i lysinstallasjoner på husfasader, trær og gatene.
Jul på Liseberg
Man kommer ikke utenom Julemarkedet i Liseberg. Det åpner 20. november, og her kan man vandre under millioner av julelys blant alle bodene, oppleve et gnistrende isshow og besøke nissefars verksted. Gammeldagse drops og varmende supper er poulært blant de besøkende. På restaurantene serveres det svensk julemat om man skulle bli sulten av alle karusellene. Her er også Lisebergs Designmarked. Se mer på www.liseberg.se
Julemarked i Haga
Langs Haga Nygatan er det et tradisjonelt julemarked med lokale varer, men også nytt, trendy og vintage i butikkene som ligger langs gaten. Markedet har åpent i helger fra 21. november til
20. desember (lør. 10–16, søn. 11–16). Stengt på mandager.
Tradisjonelt julemarked
I Kronhusbodarna holdes et gammeldags julemarked i Gøteborgs eldste bygning fra 1600-tallet. Håndverkere og andre selgere går i gammeldagse klær, og her får man mye lokalt håndverk. Sjokoladebutikken lager sine beste praliner, og man kan også kjøpe gammeldags «gorumetkorv» og gløgg. Fra
28. november – 12. desember. Stengt på mandager.
Transport
Det kan være lurt å kjøpe et Gøteborg citycard, det er rabatt nå på vinteren. Kortet gir deg fri reise på trikk, båt og buss, samt fri entré på mange attraksjoner. www.goteborg.com/citycard
Julebåt til Liseberg
Man kan man ta båten «Paddan» til Liseberg fra Kungsportsplatsen. Tepper og gløgg holder deg varm på turen. Båten går flere ganger om dagen fra 27. november – 23. desember.
Veterantrikk
Fra Drottningtorget går det det også veterantrikk på lørdager fra 21. november – 26. desember til Liseberg.
(Artikkelen sto opprinnelig på trykk i Maison Mat og Vin)
Byens beste kaffe
Gøteborgs beste kaffe får du på Da Mateo, og dette er et perfekt sted å starte dagen. Her brenner de kaffen selv, og vil gjerne oppdra innbyggerne til å like det de definerer som den beste kaffen. Vi får være med på en såkalt «cupping session», dvs. kaffesmaking. Kaffen skal slurpes høyt og tydelig for å kjenne smaken best mulig, og det er spennende å smake de ulike florale tonene fra etiopisk og kenyansk kaffe.
Sjømatens kirke
Gøteborg ligger på vestkysten av Sverige, og sjøen har alltid vært viktig for byen. Sjømaten har fått sitt eget hus: Feskekörka. Det er gøteborgsk, og betyr fiskekirke. Bygningen ligner rett nok på en kirke fra utsiden, men på innsiden finner man meter på meter med fersk fisk og sjømat. I enden av hallen går det en trapp opp til Restaurant Gabriel. Her er det Johann Malm som driver sjømatrestaurant. Johann vant tidligere i år det nordiske mesterskapet i østersåpning, og nettopp østers er populært her i restauranten.
– Østerssesongen er fra september/oktober og frem mot midtsommer. Det må være kaldt i vannet, forteller Johann og demonstrerer hvordan man åpner en østers. Og denne østersen fra Grebbestad, smaker helt nydelig. Dette er det perfekte sted for en østers- og champagnelunsj.
Om man da ikke går for det Johann kaller en «Black Velvet». Det vil si et glass champagne, men når glasset er nesten fullt, så topper du det med en cm av Oyster Porter. Smaken er kanskje mer interessant enn vanvittig god, hverken helt champagne eller helt porter. Men Restaurant Gabriel har også mer enn østers på menyen, og vi spiser en herlig smakfull lysing til lunsj, før vi vandrer videre.
Hagabullen
Haga er et rolig område med koselige kafeer, og det er flere kafeer i Haga hvor man kan stoppe for en tradisjonell «julfika» med lussekatter, pepperkaker og gløgg. Vi går inn på kafeen Hebbe Lelle, og får servert en «Hagabulle», som ser ut som alle kanelbollers mor. Men det er snickerskaken og ostekaken, som ligger høyest på bestselgerlisten, forteller den blide jenta bak disken.
Saluhallen
Byens mathall, Saluhallen ligger pÅ Kungstorget, og ble bygget i 1888 for Å bedre hygienen pÅ torgplassen. I dag er den en yrende markedsplass.
Svenske oster, kjøttvarer og delikatesser fyller Saluhallen, og her trenger man ikke gå sulten hjem. Er man på jakt etter en liten gave eller to,er det også mange godsaker å finne her.
Sjokoladehimmelen
Det aller beste finner du kanskje hos Flickorna Kanold. De har sjokoladefabrikk i Saluhallen, og butikkutsalg tre steder i Gøteborg, og de byr på sjokoladetrøfler og konfektbiter som smelter i munnen. Jeanna Kanold kom fra en familie som lenge hadde laget godis, men familiebedriften ble lagt ned. Selv tok hun kokkeutdannelse ved Gordon Bleu i London, men med sin sterke pasjon for sjokolade kunne hun ikke annet enn å satse på egen sjokoladefabrikk.
- Jeg spiser 100 g sjokolade hver dag. Det er bra for deg. Du blir glad, det er godt for vekten og huden, påstår hun, og ser så strålende ut at man kan ikke annet enn å tro henne.
- Vi har 150 forskjellige smaker, og her kan folk bruke flere timer på å velge 24 biter for å lage den perfekte konfektesken Å gi bort, forteller hun.
Beste bartender i verden
Clarion Post Hotell ligger rett ved byens jernbanestasjon. PÅ fredager etter jobb koker det i baren her, musikken og stemningen er høy. Bak
bardisken jobber Dosa Ivanov, som i oktober ble kåret til Verdens beste bartender. Dosa ønsker oss smilende velkommen, og demonstrerer hvordan han laget sin vinnerdrink fra da han ble svensk mester tidligere i år. En av ingrediensene måtte være te. Da ble drinken selvsagt døpt Teaparty. Drinken smaker friskt, og kan absolutt anbefales, men det er ikke bare drinker som er populært på hotellet.
Kongelig kake
Bryllupskaken fra da prins Carl Phillip giftet seg har blitt en bestselger i kafeen ved hotellet. Konditor Fredrik Borgskog ved Clarion Post Hotell, var med på å kreere bryllupskaken da prinsen giftet seg tidligere i år. Fredrik Borgskog har tidligere konkurrert med det svenske kokkelandslaget, og forteller at det var flere smakinger underveis før prinseparet ble fornøyde.
- Et av ønskene fra prinsen var at det skulle være pop rocks i kaken, et godteri som popper i munnen, og som var populært på slutten av
70-tallet. Det er en uventet ingrediens, men den gjør mye for smaksopplevelsen, sier Fredrik Borgskog. Ellers inneholder kaken blant annet rabarbra, jordbær, pistasj og hvit sjokolade. Den er blitt svært populær ved hotellet. Det er også brunsjserveringen de har pÅ søndager, som nå nesten har overgått Afternoon Tea i popularitet.
Vraa
Hotellet har flere hemmeligheter å by på. Vraa er en liten japanskinspirert restaurant, og her er det Frida Ronge som er kjøkkensjef. Maten her er et møte mellom japanske smaker og svenske rÅvarer. Frida har blitt kåret til «Årets rising star» av anerkjente White Guide, og restauranten ligger på 13. plass i Sverige.
Frida kan ogsÅ skilte med sølv i verdensmesterskapet Seven Sushi Samurai i London, og på Vraa får vi servert sushi vi ikke har sett maken til før, for eksempel helleflyndre med brunet smør og løyrom.
Og en dessert som nesten tar pusten fra oss, is laget med karamellisert, frysetørket soyasaus og svenske pærer. Den må bare oppleves.
Det koker på Koka
Byen har også flere Michelinrestauranter Å by på. En av dem er Koka, som etter en renovering og navne bytte fra Kok & Vin, forsvarte stjernen sin ved siste vurdering. NÅr kvelden siger på, stiger vi inn i det moderne, hyggelige lokalet til Koka. Her er det ingen hvite duker. Bordoverflatene er trukket i lær, som gir en behagelig dempet lyd nÅr glass og bestikk treffer overflaten. Moderne skandinavisk design preger restauranten, og hvert bord har en Ascent lampe som kan skyves opp eller ned etter behov, designet av norske Daniel Rybakken. Menyen er spennende, og vinpakken likeså, og de litt uvanlige rettene passer perfekt med noen av de litt uvanlige vinene. En absolutt positiv opplevelse i stjerneklasse.
Hotell Pigalle
Hotell Pigalle har alt annet enn et moderne skandinavisk uttrykk. Hotellets interiør gir oss en budoarstemning, og det fungerer det ogsÅ. Restauranten er varm og hyggelig, og maten førsteklasses. Absolutt et sted å nyte et godt måltid med god vin sammen med gode venner.