Oppskrifter til helgen
Spis vår vårmeny!
Denne menyen forsyner seg grovt av vårens herligheter.
Det er vår. Noen vil til og med påstå at det er sommer. Åkke som, vår nordlige plassering på kloden gjør at jorda først nå begynner å kaste skikkelig av seg.
Asparges, nykål og rabarbra spretter ut av jorden og noen steder har jordbærene allerede begynt å rødme.
Det som gjør det så morsomt å lage mat her i nord er sessongene. Det går sjelden mer enn 30 dager før man får noe nytt å bryne seg på. Når aspargessen har takket for seg, dukker nykålen opp, og så videre.
Det er lett å glemme at havet også byr på sessonger. Akkurat nå er makrellen her. Den skal du ikke kimse av. Jeg skjønner hva kompisen min mener når han kaller makrellen for norges mest harry fisk (fordi den kan behandles som en biff). Men, vi snakker om en fisk som i tillegg til å være veldig god også er supersunn og proppfull av de vennlig fettsyrene. Harry eller ei.
Forrett
Vår vårmeny begynner med ceviche. Ceviche er en metode å tilberede fisk på. Du skjærer fisken i tynne skiver og klemmer over lime- eller sitronsaft. Etter noen minutter ser du at fisken begynner å "koke", det vil si skifte farge akkurat som når du trekker den i vann. Det er faktisk den samme reaksjonen som settes i gang om du steker eller koker fisk. Dersom du ikke har prøvd det før er det bra. For det er veldig morsomt første gangen.
Hovedrett
På den største tallerkenen troner vårens glansede konge, makrellen. Makrellen får følge av smaker fra sennep, dill og stuede poteter.
Dessert
- Rabarbra og jordbær passer like godt sammen som jeans og t-skjorter, pleier en kamerat å si. Godt sagt. I denne desserten smaker vi til med litt mynte også.
God helg!
Denne saken ble første gang publisert 05/06 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.