Oppskrifter på mat fra naturen

Mat fra naturen

Funnet mat i naturen? Her har du oppskriftene du trenger.

OPPSKRIFT MED MAKRELL: Makrellen har kommet!
OPPSKRIFT MED MAKRELL: Makrellen har kommet! Foto: Foto: Erik Hannemann
Først publisert Sist oppdatert

Sommeren er tida da folk kommer et ørlite skritt nærmere naturen. Vi tar av oss på beina, kjenner sjøvann skylle over føttene og er vi riktig heldig drar vi en sprell levende fisk over ripa.

Resten av året koser vi oss i syntetiske sakkosekker med flatskjermer, dvd'er og frossenpizzaer (mitt inntrykk av Norge anno 2009. Utopisk eller dystopisk? Døm selv.).

For de fleste av oss er de få sommerdagene den eneste tida vi faktisk henter mat fra naturen. Resten av året er det Rimi-Hagen og de andre i Frossenvare-adelen som får glede av butikk-fangstene våre.

Nå har du sjansen til å fange maten selv!

Det aller enkleste er antakelig blåskjell. Det finnes stort sett langs hele kysten. Ring blåskjelltelefonen på 820 33 333 om du vil forsikre deg om at de er i orden (koster kr 3,50 pr minutt).

Her finner du oppskrifter på blåskjell. Det er veldig rask og god mat (sjekk video her om hvordan du gjør det på grillen).

Hjerteskjell kan du også spise. Du behandler dem på samme måte som blåskjell.

HAVETS GODBITER: Sjømat smaker best når den nytes på dekk eller svaberg.
HAVETS GODBITER: Sjømat smaker best når den nytes på dekk eller svaberg. Foto: Foto: Evy Andersen, Mat ombord, Vega Forlag

Makrell er en suveren sommerfisk. Det pussige er at makrell passer forbløffende bra sammen med multer (se oppskrift nedenfor). Ellers er det alltid godt med potetsalat.

Les også: Seks kule potetsalater

Krabber er det også stor sjanse for å treffe på når du fanger maten selv. Her får du oppskriften på en deilig suppe (som ofte heter bisque når suppen lages av skalldyr) og en sommer salat med koriander.

Her finner du over 5. 000 oppskrifter

Kos deg med selvfanget mat!