Oppskrifter på marinader

Så enkelt lager du de beste grillmarinadene

Her er oppskriftene du trenger.

MARINADE: Denne er med øl og soyasaus.
MARINADE: Denne er med øl og soyasaus. Foto: Panopoticon
Først publisert Sist oppdatert

Hvem liker ikke skikkelig trøkk i smaken når man skal grille?

Du kan selvsagt krydre kjøttet eller fisken godt. Dessuten gir jo selve grillprosessen ekstra smak. Men vil du ha enda mer smak, er marinering veien å gå.

Marinering har to hovedhensikter: gjøre kjøttet (eller fisken) mørere, og tilføre smak.

Marinering i kjøleskap

Hvor lenge skal kjøttet, fisken eller fuglen marineres? Fisk trenger ikke mer enn 1-2 timer, mens kjøtt gjerne har godt av mer tid, og kan gjerne ligge over natten. Sørg alltid for å marinere i kjøleskapet. Den lave temperaturen sørger for at du ikke får uønsket bakterievekst.

Noen liker å legge det som skal marineres i en skål, men det mest praktiske er å bruke plastposer, som du knyter igjen. Snur og vender du på plastposen, vil marinaden renne rundt og dekke hele kjøtt- eller fiskestykket.

Etter marinering, tørk godt av kjøttet eller fisken og krydre den før du legger den på grillen. Et stykke ut i stekeprosessen kan du begynne å pensle kjøttet eller fisken med marinaden. Om det er ganske mye sukker eller honning i marinaden, bør du ikke pensle før helt mot slutten av steketiden, ellers har sukkeret lett for å svi seg.

Noen liker å bruke marinaden som grillsaus. Husk da på at brukt marinade MÅ varmes opp til kokepunktet.

Les også: Slik lager du pizza på grillen

Syrer og oljer

Det er syren i en marinade som gjør maten mørere, og det finnes en rekke forskjellige måter å tilføre syre på: Vin, eddik og sitrussaft.

Du kan bruke både rødvin og hvitvin, og blant eddikene vanlig husholdningseddik, rødvinseddik, hvitvinseddik og sherryeddik.

Blant sitrussafter er sitron og lime det vanligste, men noen bruker også appelsin. Andre ting du kan bruke er øl eller yoghurt.

Med mindre du vil bruke en smaksatt olje, er det best å bruke en relativt smaksnøytral olje, f.eks. soya, raps eller solsikke.

Blandingsforholdet mellom olje og syre varierer, alt etter hvor syrlig det syrlige elementet er. Eddiker og sitron- og limesaft er syrligere enn vin, og følgelig må blandingsforholdet justeres.

Les også: Lag perfekte grønnsaker på grillen

Krydder og urter

Det finnes nesten ikke grenser for hva du kan tilsette av forskjellige smaker i marinaden: Løk, hvitløk, chili, ingefær, sitrongress, forskjellige krydder i pulverform, som paprika, spisskummen og koriander. Også pepperkorn.

Av urter er det også mye å velge mellom: Timian, rosmarin, oregano, basilikum, salvie, kjørvel, estragon etc. Av andre ting du kan smaksette marinaden din med, finner du ketchup, sennep, honning, soyasaus, fiskesaus eller worcestershiresaus.

Nedenfor har vi lagt ved et knippe fine oppskrifter på marinader. Bruk dem som de er, eller kombiner forskjellige elementer fra oppskriftene til å lage din egen favorittmarinade.

Les også: Tre oppskrifter på potetsalat