Oppskrifter på blomkål
Slik blir blomkålen god
Med noen smarte triks blir den hvite dronningen god å ha med å gjøre.
- Men i all verden. Hva er det her?
- Blomkål...
- Jeg er ikke idiot, men hva smaker det?
Vi tilkalte den hyggelige kelneren på Babord restaurant på Grünerløkka. Det viste seg at blomkålen hadde fått et uvanlig følge. Wasabi.
Hva er wasabi?
De som har spist sushi vet hva den grønne, sterke pasten er. Om du vil lage sushi selv må du lete etter den grønne tuben i butikken (den ser ut som en irrgrønn tannpasta og ligger sammen med sushi-risen).
Wasabi er altså en pepperot som er populær i Japan. Smaksmessig tilhører den et annet univers enn blomkål. At de passer så godt sammen er derfor litt overraskende. Men, så viser det seg, til min store forbløffelse, at blomkål og wasabi tilhører den samme botaniske familien (Brassicaceae, om noen spør). Det er bare en hypotese, men kanskje er det familiebåndene som gjør at de går så godt sammen.
Blomkålpuré med wasabi
Oppskriften på denne puréen er enkel: Skjær en halv blomkål i grove biter og kok dem møre (ca 10 minutter) i saltet vann. Sil av. Mos blomkålen helt jevn med stavmikser sammen med omtrent én desiliter kremfløte. Bruk en eller to centimeter med wasabi (smak deg fram). Smak til med salt.
Blomkålsuppe
Blomkålen er helt happy med å spille annenfiolin. Men, vår franske matskribent Clotilde Dusoulier har laget en nydelig blomkålsuppe med hasselnøtter som beviser at blomkålen også kan være måltidets mittpunkt helt alene.
Nedenfor har jeg samlet flere oppskrifter med blomkål du kan kose deg med.
Les også: