Oppskrifter med spekeskinke
Disse spekematrettene må du prøve
Med spekeskinke fikser du middag på 1-2-3.
Jeg elsker spekeskinke. Et mål jeg har her i livet er å alltid ha litt spekeskinke i huset. Noen ganger er det parmaskinke og andre ganger er det gode spanske serrano eller (aller helst) bellotaskinke.
Deilige skiver av denne sort er kjærkomne på et hvilket som helst tapasbord (her får du tips til resten av tapasmiddagen).
Oftere og oftere kjøper jeg norsk spekeskinke. Jeg snakker ikke om de triste plastikkpakkene som henger i kjøledisken på butikken. No sir! Da har spekeskinka vært gjennom en eller annen anonym fabrikk.
På den sørgelige ruta gjennom kjøttindustriens forkjedeliggjørende mister spekeskinka sin sjel der den henger i vakumert tilstand innkapslet i plastikk.
Det gjelder ikke bare norsk spekeskinke, det gjelder all spekeskinke som behandles på den måten. Tenk om bonden selv kunne få navnet sitt på pakken. Da ville han antakelig kunne legge stoltheten sin i produktet: - Smak på skinka mi!
Slik det funker nå kriger man om å levere billigst mulig til lavest aksepterbare pris. Det er ikke bra for matglade forbrukere og gir ingen grunn til at bøndene skal satse på kvalitet.
Norsk spekeskinke i verdensklasse
En gang i blant tar jeg turen innom Fenaknoken i Oslo som ligger rett ved rådhuset (se Fenaknoken.no ). Her henger det hele skinker i taket.
Før du får sagt skinke har mannen bak disken skåret opp smaksprøver til deg. Og med ett får du tilbake håpet om at norsk spekeskinke kan være god.
Faktisk i verdensklasse.
Mitt råd til dem som vil kjøpe spekeskinke er enkelt: ikke kjøp vakumpakket spekeskinke.
Når det er sagt vil jeg ikke fraråde dem som ikke har mulighet til å kjøpe fra hele skinker til å ikke kjøpe spekeskinke. Det er å gå for langt i jålete retning.
Tre middager med spekeskinke
Under her har jeg samlet tre spekeskinke-ideer. Den første er kålrulader med spekeskinke. Enklere blir det ikke. Passer godt som snacks, men blir middag om du serverer litt poteter og en enkel saus til.
Den andre er også lettvint. Her gratineres purre og skinkeskiver med ost. Fullverdig middag med poteter den også - eller suveren som forrett eller snacks.
Den siste er en salat med friske bringebær. Høres rart ut - er nydelig.
Skulle du isteden få lyst på noe med chorizopølse, så sjekk ut denne pastamiddagen eller kos deg med denne enkle tapasretten.
Les også:
Dette har du aldri gjort med jordbær
Derfor skal du bruke ekte vanilje på stang
Her kan du søke blant 5. 000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 18/08 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.