Oppskrifter med brokkoli
Slik blir brokkoli godt
Her har du tre triks som gjør den sunne brokkolien kul og gøyal å spise.
Spør du mannen og dama i gata hva som er det sunneste, svarer han brokkoli. Banna bein. Uten å blunke.
Imaget til den grønneste av grønnsaker er upåklagelig. Brokkolien har en standing blant folk som De sunne grønnsakenes yppersteprest.
Om du har lyst til å spise sunt er den selvskreven på middagsbordet.
La oss titte litt på fakta: Brokkoli inneholder vitamin, A, K og dobbelt så mye c-vitaminer som en appelsin, i følge frukt.no. Den har også en rekke andre egenskaper som virker kreftforebyggende og er gunstig for immunsystemet.
Det var brokkoliens gode sider. Den andre siden er mer problematisk. For en brokkoli er noe man gjerne tar med i handlekurven for å lette på samvittigheten.
Den ligger der som et sunnhetens alibi ved siden av øl, potetgull og grilla kylling.
Det er sjelden man tenker: - Ah, det er brokkoli til middag i dag! Det ser jeg jammen fram til!
Og, har noen hørt et barn si ordene "jippi" og "brokkoli" i samme setning (med mindre det var: "Jippi, det er ikke brokkoli til middag)?
Den har altså noe svært dualistisk over seg: Ja, vi vet den er sunn, men det er ikke noe vi gleder oss til å spise. Noen vil kanskje gå så langt som å si at brokkolien er beviset på at det et sundt kosthold er uforenlig med å spise godt.
Men nå er det på tide å komme ut av knipa. Jeg har laget tre oppskrifter med brokkoli.
Er du på sunnhetskjøret kan du selvsagt spise dem som selvstendige retter. Men de er altså ment som tilbehør til kjøtt, kylling eller fisk.
I alle rettene kan brokkolien enten være kokt, dampet, stekt eller bakt i ovnen. Jeg liker best når den bakes, men det tar litt lenger tid (ca 20-30 minutter på 180 grader).
Du kan selvsagt bruke dette trikset som gjør all mat god - eller lage den sorte sausen løfter maten opp i elitedivisjonen. Ellers kan du bruke oppskriftene du finner nedenfor.
Brokkoli med sitron
Den første varianten er med med finstrimlet sitronskall. Jeg bruker et juliennejern (zester) for strimlene. Du få den samme effekten om du bruker et rivjern, men pass på at du unngår det hvite, bitre skallet. Jeg liker også å steke et par sjallottløk og litt hvitløk og vende det inn med brokkolien.
Brokkoli med parmesan
I denne retten får brokkolien følge av en ost fra sitt eget hjemland, Italia. I tillegg får den en liten dusj av en god dressing.
Brokkoli med mandler
Noen stekte mandler gir litt sårt tiltrengt tyggemotstand blant brokkolibukettene. Her er det også gulrot og litt fenikkel.
Her er oppskriftene!
Les også:
Vi har testet alt potetgullet. Se hvem som vant!