Oppskrifter for helgen

Ingrids helgemeny

Ingrid Espelid Hovig gir oss oppskriftene vi trenger i helgen.

FORRETT: I ukens helgemeny får du Ingrid Espelid Hovigs oppskrift på gravlaks.
FORRETT: I ukens helgemeny får du Ingrid Espelid Hovigs oppskrift på gravlaks. Foto: Foto: Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley
Sist oppdatert
HOVEDRETT: Lammefrikassé.
HOVEDRETT: Lammefrikassé. Foto: Foto: Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley
DESSERT: Sviskegrøt
DESSERT: Sviskegrøt Foto: Foto: Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley
Ingrid Espelid Hovig gir oss oppskriftene til helgen. De er hentet fra boka "Ingrids matminner".
Ingrid Espelid Hovig gir oss oppskriftene til helgen. De er hentet fra boka "Ingrids matminner". Foto: Gyldendal forlag

Det er vår alles Ingrid Espelid Hovig som gir oss denne ukens helgemeny.

- Jeg ville sette sammen en meny med råvarer som er lette å få tak i. Det er en ting jeg husker godt fra tiden i Fjernsynskjøkkenet; Det var lite populært blant folk at det var vanskelig å få tak i ingrediensene.

Ingrid Espelig hovig jobbet i Fjernsynskjøkkenet på NRK i hele 26 år, fra 1970 til 1996.

- Forretten er med gravlaks. Du kan enten kjøpe den ferdig eller følge oppskriften på hvordan du lager den. Det er nydelig med sennepsaus til.

Lam til hovedrett

- Det høres godt ut. Og hovedretten?

- Der vil jeg gjerne slå et slag for kokt mat! Det er jo så enkelt, for husk; når du koker mat, lager du kjøtt og saus på en gang. Og så er det lite innsats som skal til. Det er synd at denne typen mat blir laget så sjelden. Om maten koker i én eller tre timer, er det like mye jobb. Kokingen går jo av seg selv! Du kan også koke kjøttet i forveien og grønnsakene når du skal servere.

- Du har valgt lam?

- Ja, jeg lurte på om jeg skulle bruke sose- eller bankekjøtt, men valget falt på lam. Det er jo så godt. Særlig når du lager frikassé sånn som du finner i denne oppskriften.

- Det er jeg enig i. Og til dessert?

- Jeg har laget en god, gammeldags dessert, nemlig sviskekompott. Jeg husker så godt søndagene når vi spiste aprikos- eller sviskekompotter.

Oppskriftene er hentet fra boken «Ingrids matminner». Her er de!

Gravlaks

Lammefrikassé

Sviskegrøt

Vintips

Dette er mat vi vanligvis spiser rundt juletider med øl og akevitt til, men det er jo veldig godt, så hvorfor ikke resten av året? Og hvorfor ikke med vin til? Laksen er relativt nøytral, men fet, så derfor trengs en vin med frisk syre. Sausen er både syrlig og søt, så vinen bør i tillegg ha god sødme. Vi går derfor for en tysk riesling med litt restsødme.

Weingart Mittelrhein Hochgewächs Riesling Halbtrocken 2007, vnr 48407, kr 120,70.

Vintips

Denne retten kan faktisk serveres med en ganske rik og fyldig hvitvin, f.eks. en burgunder, men da er vi redde for at vi får over 99 % av den norske befolkningen i mot oss. Så vi kan berolige med at det også går an å drikke rødvin. Den bør ha middels til god fylde og ikke altfor fremtredende garvestoffer eller eikepreg, som f.eks. denne fra Rioja:

Orobio Tempranilo 2007, vnr 49458, kr 124,90.

Vintips

Her trenger vi først og fremst en søt vin, og for å matche sviskearomaene, hadde det vært ideelt med en sherry av type pedro ximénez, men de finnes kun i bestillingsutvalget, og det rekker du ikke før helgen. Men portvin av typen late bottled vintage (LBV) gjør også jobben.

Graham's Late Bottled Vintage 2003, vnr 20, kr 195,00.

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også