Oppskrift på tomatsaus
Tomatsausen blir best slik
Med den hemmelige ingrediensen blir tomatsausen perfekt.
Klarer du å lage en god tomatsaus kan du (nesten) lage alt. Behersker du tomatsausens kunst er banen klar for en god pizza, en deilig lasagne, super pasta, smakfull tomatsuppe og et uttal gode gryter.
Så hvordan lager man en god tomatsaus?
Det finnes uttalige varianter, selvsagt. I Italia er det vanskelig å forestille seg at en tomatsaus ikke begynner med å steke litt finhakket løk, gulrot, selleristang og hvitløk. Som så mye annet i Det italienske kjøkkenet begynner matlagingen med De fire store.
Den varianten av tomatsaus lager jeg ofte. I lange perioder lager jeg faktisk bare den. Men, noen ganger vil jeg ha noe enklere og dropper gulrot og selleri.
Les også: Bakekongens favorittbrød
Les også: Middagstips: Indisk kylling
Sukker og eddik
Første gang noen ser jeg har i sukker, blir de alltid overrasket. Men det er helt nødvendig for å skape fylde i sausen. For å balansere sødmen (høres det jålete ut, eller?) har jeg i litt eddik. Enten hvitvinseddik eller eple-eddik.
Det er helt avgjørende å treffe med riktig mengde her. Hvor søte tomatene er varierer, så man må smake seg fram. Det er heldigvis ikke så vanskelig - utgangspunktet er en teskje av hver (sukker og eddik).
Buljong i tomatsausen?
I en perfekt verden har du kokt kraft på kyllingbein - men hvem har vel det? Derfor må vi ty til kyllingbuljong. Jeg liker de flytende variantene best. Er du veggis kan du selvsagt bruke vegetarbuljong.
Ferske eller hermetiske tomater?
Jeg synes det er helt fint å bruke hermetiske tomater. Men, jeg ikke noe imot å bruke ferske heller. De er som regel syrligere og da kan man være rausere med sukkeret.
Noen liker å fjerne skinnet fra tomatene. Da skjærer du et kryss i dem, koker dem i ett minutt, har dem i isvann og drar av skallet når de har kjølnet litt.
Du kan også fjærne alle frøene slik at du sitter igjen med bare fruktkjøttet. Personlig har ikke noe problemer med frøene, selv om du oppnår et litt mer elegant og rent utseende på sausen.
Begynner med løk
Som nesten alltid begynner herligheten med å steke en løk. Når den er blank har jeg i knust hvitløk. Det er avgjørende at den ikke svies - da kan du begynne på nytt. La den steke i ca 30 sekunder før du har i tomat.
Den hemmelige ingrediensen
Jeg oppdaget hvor godt det blir med anisfrø i tomatsausen for lenge siden. De smaker ørlite lakrisaktig og gir mer dybde. Knus noen i morteren - så skal du se hvor bra det funker!
Hvordan krydre tomatsausen?
Jeg synes oregano er nydelig i tomatsaus. Men, siden tomatsausen er en så hyppig gjest på middagsbordet er det fint å variere den. Jeg synes en tomatsaus blir god med timian, merian, basilikum, estragon og salvie. Så her er det bare å prøve seg fram.
Her er oppskriften!