Oppskrift på speltbrød
Oppskrift på saftig speltbrød
Her er en enkel oppskrift på deilig speltbrød.
Å bake et godt speltbrød er lettere enn du tror. Her får du tipsene som gjør det enklere å bake et godt speltbrød som ikke blir for tørt.
Baker Morten Schakenda som driver Bakeriet i Lom, forteller at når man skal bake speltbrød er det én ting som er viktig: Ha mye vann i deigen.
- Spelt suger mye vann og brødet kan fort bli tørt etter at det er stekt. Derfor er det viktig å ha en bløt deig når man baker, sier bakeren på det kjente og populære lokalbakeriet.
Når Schakenda baker sitt populære speltbrød blander han først mel, vann og malt og venter i en time før han tilsetter salt og gjær. (Oppskrift i bunnen av artikkelen)
- Uten gjær trekker vannet inn i melet på en annen måte, sier bakeren.
På denne måten får han en mer elastisk deig å jobbe med.
Heves tre ganger
- Det skal lite elting til. Det holder med ti minutter dersom man bruker kjøkkenmaskin. Deigen skal begynne å bli elastisk. Deretter kan den heve et par timer før man bearbeider den litt og lar den heve igjen. Deigen bør også heve i formen til dobbelt størrelse, forteller Schakenda.
OBS: Pass på så du ikke overelter brødet.
- Noen private som lager brødet lager deig med 50 prosent vann og de må nærmest helle deigen over i formen. Men dette tåler spelten, sier bakeren.
- Er speltbrød populært på Bakeriet i Lom?
- Speltbrød og grove brød er populært, men det er et by-fenomen. Speltbrødet er ikke det brødet som vi selger mest av her til daglig, men i sommermånedene når turistene kommer merker vi en økning i salget av slike brød. Det er trendy å spise grovt og spelt, sier bakeren.
Men smaken av speltbrødet skal man heller ikke undervurdere.
- Det er god smak i spelt og det smaker annerledes enn brød laget av hvetemel. Dessuten er det enklere å bake, sier bakeren før han røper sin enkle oppskrift for Klikk.no.
Her er Bakeriet i Lom sin enkle oppskrift på tre speltbrød:
1 kg siktet spelt
½ kg sammalt grov spelt
1 liter vann
40 gram maltekstrakt
15 gram gjær
20 gram salt
Etter endt elting, smør formene og legg i brødene. La de heve til dobbel størrelse. Stek brødene i 40 minutter på 190 grader.
Du finner også oppskrift på speltbrød på nettsiden brodogkorn.no
Les også:
Flere gode brødoppskrifter her
Denne saken ble første gang publisert 21/07 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.