OPPSKRIFT PÅ SALAT
Kjernesunn salat
Med dette blir salaten helt sprø.
Å utfordre mine topp tre salater krever mot. De er, i tilfeldig rekkefølge (fordi jeg ikke makter å rangere dem innbyrdes):
Salat med mango- og selleristang
Sikorisalat med blåmuggost og valnøtter
Jeg holder nå potetsalater utenfor (ellers ville denne suverene varianten blandet seg inn - og jeg velger å se bort fra potetene i Salade Niçoise, fordi den ikke går under kategorien potetsalat. Kanskje det urimelig.)
Kjernen i salaten
Likevel har jeg komponert en ny. Hvordan skulle verden ellers gå framover? Det begynte med at det var lenge siden jeg hadde spist gresskarkjerner. For slik opererer jeg: Har det gått en stund siden jeg spiste artisjokk, ja, da havner den i handlevogna. Livet blir bedre på den måten, mener jeg. Mindre ensformig og dessuten er den utilsiktede bivirkningen at jeg også spiser sunnere (skal vi leve etter variasjon=sunnhets-religionen).
Man får kjøpt ferdig ristede gresskarkjerner i butikken. De går fint an å bruke. Men, det er ingen heksekunst å rise dem selv heller. Du finner dem, ikke spesielt kontroversielt, inne i gresskar. Rens bort det trådaktige kjøttet som ligger rundt kjernene, skyll dem, bland med salt og olje og rist dem i en stekepanne (eller i ovnen) i omtrent et kvarter.
Hva gresskarkjerner er for salaten er hva rulletrappa er i et kjøpesenter: Veldig deilig. Vi klarer oss uten, ja visst, men det er jaggu et kjærkomment løft i hverdagen.
Plutselig har du gitt salaten en sprø, fin tyggemotstand den ellers ville vært uten. Du kan også bruke mandler, pinjekjerner eller andre nøtter. Men, det er alltid morsomt å teste ut noe nytt.
En salat spirer
Denne salaten er det spirer i. Masse spirer. Jeg liker de saftige, små bønnespirene. Men, det er ikke noe i veien for å bruke alfalfaspirer, reddikspirer, rødbetspirer, løkspirer eller andre varianter.
Spirer er altså, heller ikke overraskende, spirer av planter som, dersom de fikk vokse, ble mye større. Når de er så små er de proppfulle av energi, nettopp fordi de skal vokse. Jeg liker å tenke at denne energien havner i meg.
Oppskriften på salaten finner du nedenfor. Den passer utmerket til fisk, men kan også spises som den er.
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake