Oppskrift på rømmegrøt
Oppskrift på rømmegrøt til 17. mai
Hva?! Rosiner på rømmegrøten?
Rømmegrøt spises over hele landet på 17. mai. Det er slett ikke like populært å spise rømmegrøt alle steder, men mine kilder forteller meg at trenden er voksende. Rømmegrøten står ikke like støtt som pavlova, men den er jo like lett å like - er den ikke?
Hvordan lager man rømmegrøt?
Å lage rømmegrøt er ingen heksekunst. Den vanligste framgangsmåten er å koke rømme (fem minutter), røre inn hvetemel, koke det til rømmen sprekker og smøret flyter på overflaten, fjerne dette smøret, spe med melk og så servere det med det smøret du nettopp fjernet.
Jo, det er den tradisjonelle metoden man lager rømmegrøt på. Og jeg synes først det var merkelig. Hvorfor fjerne smøret først - og så ha det på etterpå? Svaret var (etter hvert) innlysende. Smør smaker faktisk bedre når det har rømt fra rømmens hvite fangenskap. Og om du forsøker (som jeg gjorde) å ikke koke ut fettet først, og bare servere rømmegrøten med mer smeltet smør, ja, så har du plutselig med en temmelig tung grøt å gjøre.
Min ryggmargsrefleks hadde nemlig ingen forståelse for at mindre fett skulle gjøre rømmegrøten bedre. I landet som vi kaller Culinaria hører vi nemlig sjelden "mindre fett" og "smaker bedre" i samme setning.
Ingredienser i rømmegrøt
De vanligste ingrediensene i en rømmegrøt er som følger:
- Rømme
- Hvetemel
- Salt
- Melk
Det er disse fire som utgjør fundamentet i de aller fleste rømmegrøter av dem som fortsatt lages hjemme. Men, vi er et stort land og det er mange som lager rømmegrøt. Mange steder bruker man semulegryn. Risengryn, fløte og kulturmelk er også vanlige ingredienser. Her får man komme til sine egne konklusjoner, tenker jeg. Oppskriften du finner nedenfor er dog den klassiske og enkleste.
Rømmegrøt og tilbehør
At vi varierer innholdet i rømmegrøten er nå én ting. Men, det er når vi kommer til tilbehøret at det virkelig braker løs. De fleste kjenner igjen rømmegrøten når den serveres med de tre store:
- Sukker
- Kanel
- Smør
Men, dette er bare toppen av, vel, rømmegrøten. Det finnes mange som elsker spekemat sammen med rømmegrøt. Og det vanligste er kanskje å servere det på en fat ved siden av - kanskje sammen med flatbrød. Men, jeg har også møtt dem som insisterer på å hakke opp fenalår i strimler og strø det over rømmegrøten. Praktisk, men kanskje ikke så elegant?
Å hakke hardkokte egg og strø dem over grøten har jeg også observert. Og på Vestlandet har jeg vært vitne til at rømmegrøten spises med rosiner, som jeg har forstått er temmelig vanlig. Det pussigste er likevel den kombinasjonen med egg og rosiner - samt sukker, kanel og smør. - Et sted må det vel stoppe, tenkte jeg da jeg spiste dette i en barnedåp.
Men, selv om det er første og eneste gang jeg har spist det, husker jeg det godt - og vet du hva? Det er slettes ikke så verst! Pussig, ja visst! Men, også artig.
Og om du vil ha noe å snakke om på 17. mai (eller St. Hans eller når som helst) så vær oppfinnsom og utradisjonell med rømmegrøten. Det er nemlig ingen som går rundt grøten når det kommer til dette temaet. Det eneste du må passe deg for er at folk blir hissige på grøten.
Så, her er lista, som kanskje kan bli lenger, over hva folk har på rømmegrøten. (Flere forslag? Bruk kommentarfeltet!):
- Rosiner
- Egg
- Spekemat
Les også:
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 13/05 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.