Oppskrift på pinnekjøtt
Slik lager du pinnekjøttet selv
Det er (latterlig) enkelt. Men det tar 6 uker.
- Hva? Lage pinnekjøtt selv? Går det an?
Ja. Og det skal jeg bare fortelle deg: Det er enkelt. Alt som skal til er to ingredienser: Lam og salt.
Du trenger en lammeside. Den veier omtrent tre kilo og koster omkring 100 kroner per kilo. Det er ikke alltid supermarkedene har lammesider i butikken, men en telefon til butikken burde raskt løse problemet.
Les også: Alt om ribbe
Les også: Slik blir baconet sprøtt
Først må det saltes
Så var det salt. Det spiller liten rolle om du bruker grovt eller fint salt. Det viktigste er at du har nok. Til én side trenger du 1-1,5 kilo salt. Det virker veldig mye, men det aller meste vil ikke trenge inn i kjøttet. Da ville det bli helt uspiselig.
Å salte kjøttet er ingen kunst. Du simpelthen heller det over kjøttet og gnir det litt inn. Pass bare på at du kommer til overalt. Så legger du kjøttet i kjøleskapet. Det holder med tre dager, men det kan også ligge i opptil en uke.
Så skal det tørkes
Nå er det bare å henge opp kjøttet. Det gjøres enklest ved å stikke en skrutrekker gjennom to av ribbene og træ en snor igjennom og lage ei løkke. Så må du finne et sted å henge kjøttet.
Det bør henge kaldt, men ikke i minusgrader. En kjeller eller bod kan være løsningen (om du er sikker på at det ikke vil tiltrekke seg udyr).
Det bør henge i seks til åtte uker. Da har du laget ditt eget pinnekjøtt. Det brukes på helt vanlig måte.
Lykke til!
Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!
Denne saken ble første gang publisert 29/10 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.