Oppskrift på ostefondue
Slik lager du ostefondue
Her er grepene som gjør tilberedelsen av ostefondue til en lek.
Man skulle tro at på dette tidspunktet av året ville lite passe dårligere enn en rett fra de sveitsiske alper, men dengang ei. Slik værgudene oppfører seg for tiden er det absolutt ikke dumt med en ostefonduekveld i regnet.
Visste du at lav varme gir kjempegod ostekake.
Emulsjon
Ostefondue er relativt enkelt å lage. Det handler, i likhet med mye annet godt (bearnaise, hollandaise, majones), om å lage en emulsjon - fett blandet med væske. Ost og vin (ev kirsch) skal altså forenes til én syndig enhet.
Det er en del enkle prinsipper som gjør det enklere å lage en nydelig ostefondue:
- Finriv osten (gruyere er å foretrekke ettersom den er salt, feit og saftig).
- Vin med mye syre hjelper ingrediensene å emulgere (tørr hvitvin med frukt og syre er best dessuten for smakens skyld).
- Maisenna er en annen ingrediense som hjelper å binde og stabilisere fonduen.
- Når osten skal varmes i den varme vinen bruk god tid. Tilsett kun små mengder ost og la osten smelte før mer ost tilsettes.
- Har fonduen blitt holdt lenge varm slik at mye fuktighet har fordampet tilsettes litt hvitvin eller sitronsaft.
Pass på temperaturen
Ostefonduen bør ikke holdes på for høy varme, og heller ikke bli for kald. Kjølner den for mye ned blir den en hard klump. Skulle dette skje kan den reddes med litt vin eller sitronsaft under forsiktig oppvarming.
I fonduen er det nydelig å dyppe brødterninger, gjerne med sprø skorpe. Ved siden av server du eplebiter og druer. Vil du spise dette som en middag lager du en frisk grønn salat til, og serverer med litt spekemat.
Les også:
Slik lager du deilige smoothies
Slik lager du perfekte muffins
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 29/07 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.