Oppskrift på lapper
Lapper med godt tilbehør
Det er noen små triks som gjør lappene best.
Lapper?
Dette gikk meg hus forbi. Hele oppveksten. Kanskje fordi mamma følte på skuffelsen når det var pannekaker til middag - og da kunne jeg vel ikke like halvbroren - lapper?
Jeg må være den eneste som ikke hadde noe forhold til lapper gjennom en hel barndom. (Det opplevdes ikke som et savn. Fraværet av lapper ble erstattet med en uvanlig sterk binding til mors kjøttkaker og brun saus og, faktisk, kålstuing).
Lapper er populært på tur, har jeg lagt merke til. Og nå har jeg også hengt meg med. Det kule er at alle har mest lyst til å dra på tur når det er lapper i vente.
Hva har du på lappene?
Antagelser om lappers følge. Det vanligste er brunost. Nest vanligst er syltetøy og rømme.
Så er det ikke godt å vite om sukker er nestemann på listen. Et alternativ til sukker er honning (og yoghurt!) eller lønnesirup.
Dersom du virkelig skal være flinkis kan du lage din egen marmelade. For eksempel den her. Eller appelsinmarmelade.
Jeg vil ikke ta fem øre for å smøre på litt sjokoladepålegg heller, om jeg var i det hjørnet. Kanskje lagt på noen skiver med banan.
Det var mange søte forslag. Du kan også gå andre veien. Blåmuggost, kaviar og rømme, peanøttsmør, bacon er andre muligheter.
Noen små lappetriks
lapper er supert å steke på en primus eller et stormkjøkken. I denne røra (se oppskrift nedenfor) er det litt smør. Det er for at den lettere skal slippe fra underlaget. Det er bare for sikkerhets skyld. Lappene henger sjelden igjen i panna.
Norsk bakepulver reagerer (heldigvis) to ganger. Første gangen de lager bobler (karbondioksid) skjer når vi blander bakepulver med vann. Andre runde skjer når røra blir oppvarmet.
Det betyr at dersom du skal ha maksimal effekt av bakepulverets magiske evner bør du vente med å blande det inn så lenge du kan. Dersom du vil ha lapper på termos (på tur) kan du ha bakepulveret i en liten boks som du blander i rett før. Det er ikke nødvendig, for all del, men nå vet du det.
Dersom du av en eller annen grunn bruker natron (baking soda på engelsk) reagerer det bare én gang - når det kommer i kontakt med væske.
(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her
Les også:
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
Den perfekte vaffeloppskriften
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!