Oppskrift på lammefrikassé

Gode oppskrifter på lammefrikassé

Her finner du oppskrifter på lammefrikassé fra både Lars Barmen, Harald Osa og Ingrid Espelid Hovig.

LAMMEFRIKASSÉ: Hva med å lage en deilig lammefrikassé til søndagsmiddagen? Her får du mange oppskrifter på den deilige husmannskosten. FOTO: Nina Dreyer Hensley
LAMMEFRIKASSÉ: Hva med å lage en deilig lammefrikassé til søndagsmiddagen? Her får du mange oppskrifter på den deilige husmannskosten. FOTO: Nina Dreyer Hensley
Først publisert Sist oppdatert

Husmannskost er ikke bare god på smak. I tillegg er husmannskosten både sunn og næringsrik.

Det er ikke godt å vite hva husmannskost egentlig er. Det eneste som er sikkert er at det vi ofte i dag kaller husmannskost sjelden ble spist av husmenn, altså de fattigste blant befolkningen.

Mange av de ikke så godt stilte i samfunnet overlevde faktisk på graut, sild og poteter. Og de spiste i alle fall ikke frikassé.

Hva er en frikassé?

Mye av maten vi vanligvis omtaler som husmannskost har franske aner. Frikasséene er blant dem. På 1600-tallet ble frikasséer ansett som simpel mat. En frikassé var en enkel, men smakfull rett.

Når vi snakker om en frikassé er vi ganske enige om at det er en stuing med hvit saus med kraft og kjøtt fra høns/kylling, kalv, eller lam. (Man kan selvsagt tenke seg andre varianter på fisk og svinekjøtt, men det er mindre vanlig).

Slik lager du lammefrikassé

Å lage en lammefrikassé er enkelt. Først koker du kjøttet mørt, ca 45-60 minutter (eller så lenge du vil). Så lager du en jevning (som når du lager hvit saus) av mel og smør (steke mel i like deler smør, for eksempel to spiseskjeer av hver). Så har du i fløte og litt og litt av kraften fra kjelen du har kokt kjøttet.

Nå kan du ha i resten av grønnsakene og la det koke til de blir møre. Det er ingen strenge konvensjoner å holde seg til hva gjelder grønnsaker, men her er allikevel noen forslag: poteter, løk, gulrøtter, sellerirot, persillerot, pastinakk, kålrot, stangselleri og purre.

Det er ingenting i veien for å bruke blomkål, brokkoli, grønne bønner eller squash, men det er ikke sikkert oldemoren din ville bifalt det.

Som vi allerede har vært inne på, finnes det en rekke variasjoner over temaet frikassé, også lammefrikassé. Nedenfor finner du noen gode oppskrifter, bl.a. fra kjente og kjære kokker som Lars Barmen, Harald Osa og Ingrid Espelid Hovig.