Oppskrift på kyllingsuppe

Kyllingsuppe blir best på denne måten

Her er triksene som gjør kyllingsuppe bedre.

FRANSK: Hønsesuppe fra Provence.
FRANSK: Hønsesuppe fra Provence. Foto: Foto: Kim Holthe/kylling.no
Sist oppdatert

Du vi ha kyllingsuppe?

Det skal du få. Du får alle oppskriftene nedenfor. Men, før vi går dit er det smart å ha tenkt igjennom et par ting. Det vil gjøre kyllingsuppa di bedre.

Alle kan lage kyllingsuppe, men det er ikke sikkert alle kan lage en skikkelig god kyllingsuppe. Nemlig.

Å legge biter av kylling i kokende vann, sammen med en gulrot og en løk blir så småningom en kyllingsuppe. En spiselig kyllingsuppe, men ikke spesielt minneverdig.

 

Her er triksene og tipsene du trenger for at din kyllingsuppe blir god:

 

  • Stek grønnsakene: Begynne med å steke grønnsakene, særlig om det er løk, gulrot, selleri og hvitløk i oppskriften. Stek til de er gylne før du har i væske, da får du fram sødme og smak.
  • Kok lenge: Små kyllingbiter tar ikke lang tid å koke. Etter  omtrent 10-12 minutter er det ikke lenger rå, Men, det tar lenger tid å gjøre dem skikkelig møre. I tillegg få du mer kraft om du koker dem lenger.
  • Ulike koketider: Alt trenger ikke koke like lenge. Skal du for eksempel ha erter i (tar noen få minutter å koke, selv om de er frosne), ha dem i mot slutten. Poteter tar lenger tid (gjerne 15-20 minutter, avhengig av størrelse).
  • Salt til slutt: Vent med å salte helt til slutt. Hvorfor? Ettersom suppa koker vil det bli mindre væske, og dermed saltere suppe. Om suppa var passe salt når det begynte å koke, er kyllingsuppa antakelig for salt når den er ferdig.
  • Fløte eller ikke fløte? Fordelen med fløte er at kyllingsuppa får mer fyldighet. Ulempen er at fløte stjeler de fineste aromaene. Noen vil også unngå fløte av andre årsaker. Et godt triks er å koke med sellerirot, ta den ut og kjør den glatt sammen med litt av kraften og røre dette inn i suppa. Da får du fylden du er ute etter! (Potet kan også funke, men det gir ikke like interessant smak).
  • Tykne suppa: Noen liker suppene tyknet (selv om det ikke er nødvendig). Om du vil ha kyllingsuppa tykk kan du enkelt gjøre det ved hjelp av maisenna: Bland like deler maisenna og kaldt vann (en liten spiseskje per 2 desiliter suppe omtrent). Visp dette inn i kyllingsuppa (det er dette amerikanerne kaller en slurry).

 

 

Og her er (minst) ti ingredienser som gjør kyllinsuppa bedre:

  • Rester av ost, særlig den parmesanbiten som er hard og eller ubrukelig - ha den i suppa!
  • Hele timiankvister
  • shiitakesopp, eller tørket sopp (steinsopp er best, men svært dyrt).
  • Finhakk persille, sitron og hvitløk og rør det inn til slutt
  • Bak en hvitløk i ovnen, mos den gjennom en potetpresse (så skallet sitter igjen) og rør inn hvitløksmassen
  • Smak til med noen teskjeer av sitron, lime eller eddik
  • Rør inn crème fraîche
  • Hakk basilikumblader og rør inn ved servering
  • Bruk laurbærblad og/eller løpstikke når du koker suppa
  • Ingefær passer utmerket til kylling
  • Karri og kylling er bestevenner

 

 

Nedenfor finner du oppskriftene. De det ikke er kylling i (linsesuppe og aspargessuppe kan du ha i kokt kyllingkjøtt, eller la rått kyllingkjøtt koke med i). Høns kan byttes med kylling, og da trenger ikke kjøttet koke like lenge.

Denne saken ble første gang publisert 22/08 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også