Oppskrift på jordbæris
Slik lager du jordbæris
Det du kjøper i butikken er faktisk noe helt annet.
Om det er noen tvil: Jeg er langt inne islagingssessongen. Jeg har laget er svart sjokoladeis, en spennende karamell- og pinjekjerneis og krokanis.
Og hva er den naturlige oppfølgeren?
Jordbæris, selvsagt
Du tenker kanskje at du har smakt det før?
Nei.
Eller, neppe.
Det er nemlig ikke alle forunt å smake ekte, skikkelig jordbæris. (Med mindre du har laget det selv, da). Pussig, for ingrediensene er ikke akkurat vanskelig å få tak i:
- fløte
- melk
- eggeplommer
- sukker
- vanilje
- jordbær
Det er alt som skal til. Så hvordan kan det ha seg at så få kan unne seg dette smakseventyret?
Dette inneholder isen i butikken
Iskrem som er laget i fabrikker har et litt annet utgangspunkt. Dette er ingredienslisten til en vanlig jordbæris fra Diplom-Is:
Skummetmelk/Skummjölk, fløte/grädde 18%, kjeks/kex 15% [hvetemel/vetemjöl, sukker/socker, vegetabilsk fett, emulgator (soyalecitin), vann/vatten, salt], jordbærsyltetøy/jordgubbssylt 9,5% [jordbær, sukker, vann, stabilisator (pektin), surhetsregulerende middel (sitronsyre), vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer)], sukker, sjokolade-/vekao-/kakaoovertrekk 7,5% [vegetabilsk fett (kokos), sukker, melkepulver, kakao, emulgator (soyalecitin), aroma (vanillin)], glukosesirup, myse-/valle-/vasslepulver, skummetmelkpulver, vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), stabilisatorer (guarkjernemel/guargummi, natriumkarboksymetylcellulose, karragenan), aroma (etylvanillin, vanillin).
Og, for ikke å gjøre forskjell, her er tilsvarende fra Hennig-Olsen:
Vann, 17% kremfløte, sukker, melkepulver, 8% jordbær, hvetemel, vegetabilsk fett, glukose, mysepulver, kakao, emulgator (E471veg., soyalecitin), stabilisator (E466, E407, E412, E401), aromaer (vanillin, etylvanillin), salt, karamellisert sukkersirup, fargestoff (E160b).
Jeg er overhodet ikke ute etter annet enn å si at det er deilig å lage jordbæris selv. Det er ikke vanskelig og får en naturlig smak du ikke kan få på noen annen måte enn å bruke naturlige ingredienser.
De norske jordbærene er best i verden, og de fortjener også å bli til iskrem. Nedenfor finner du oppskriften.
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
Slik lager du deilige smoothies
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!