Oppskrift på hjemmelaget dram
Slik lager du god sprit
Den beste drammen lager du selv.
Det er ikke mange måneder i året jeg drikker brennevin. Men, når jeg først gjør det, drikker jeg gjerne noe hjemmelaget.
Nå snakker jeg ikke om å blande meg en gin and tonic (her er hemmeligheten bak en perfekt GT). Neida. Det handler simpelthen om å sprite opp kjøpebrennevinet litt.
Javisst er det akevitt som gjelder til jul, (se testen vi gjorde i fjor). Men, det er alltid stas å lage noe selv. Og jada: Det er en utmerket julegaveidé, synes jeg.
Ei halv ei
Utgangspunktet er en halvflaske vodka. Vodka, i ren form, passer godt til russisk kaviar, lakserogn og muligens til østers. Det er ikke hver dag jeg serverer kaviar og østers. Det kan går uker mellom hver gang. Mange uker. Og en flaske vodka kan risikere å lide et langdrygt fangenskap i et barskap, helt innerst sammen med hasselnøttlikøren, den latviske markjordbærdrikken og de andre flaskene jeg sliter med å finne anledninger til å lufte.
Leke med spriten
Så i stedet for å vente på kaviar, hvorfor ikke leke litt med spriten? I fryseren hadde jeg noen blåbær og på benken var det fortsatt litt igjen av en dillplante (resten hadde gått til en svært god potetsalat). Så jeg dyttet bær og dill i spriten, glemte prosjeket i flere dager - og vips! så hadde jeg en deilig liten "nubbe" som jeg kunne bruke til maten, men også bare en liten knært sammen med ølet jeg drikker når jeg lager mat.
Det finnes selvsagt mange smaker man kan prøve seg på. Og jeg oppfordrer alle som har gode idéer eller erfaringer til å bruke kommentarfeltet nedenfor.
(Og nå tenker jeg: Markjordbær? Det må jo ha bra potensiale. Jeg må huske å fryse ned noen til sommeren...)
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her
Les også:
Endelig: Verdens beste kjøttboller
Snickerskake: Bedre enn snickers...
Matlaging: Unngå de vanligste feilene
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 06/12 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.