Grønnsaksuppe

Oppskrift på deilig grønnsaksuppe

Med våre tips og triks blir grønnsaksuppen enda bedre.

GRØNNSAKSSUPPE: Med en skikkelig god og varm grønnsaksuppe kan du gå vegetarisk i høstmørket. Foto: Linnea press
GRØNNSAKSSUPPE: Med en skikkelig god og varm grønnsaksuppe kan du gå vegetarisk i høstmørket. Foto: Linnea press
Først publisert

Når det er mørkt og kaldt, er det godt med en varmende suppe. Og selv om både kjøttsupper og fiskesupper kan være veldig godt, begynner stadig flere, av forskjellige grunner, å sette pris på vegetarisk mat.

Du trenger imidlertid ikke la dette ta fullstendig overhånd. En kjøttfri dag i uken er et sted å starte, og hvorfor ikke da sette en skikkelig deilig grønnsaksuppe på menyen? Det er både sunt og godt.

En grønnsaksuppe i sin aller enkleste form er rett og slett bare hakkede grønnsaker pluss litt urter og krydder, som du gir et oppkok og lar syde en stund til grønnsakene blir møre.

Alt dette er vel og bra, men suppen kan bli litt tynn på smak. Derfor ser du ofte i oppskrifter på grønnsaksuppe at du skal bruke kraft. Den kjappe utveien er å bruke buljongterninger, men det smaker hverken naturlig eller godt. Da er det bedre å lage sin egen kraft.

Type grønnsaker i grønnsaksuppe

Å lage grønnsakskraft er ikke vanskelig - det krever riktignok litt tid til skrelling og hakking av grønnsakene, men resten gjør seg selv.

Det er to ting som må med når du lager grønnsakskraft, nemlig "de fire store" og "bouquet garni". De fire store er et begrep som ofte brukes om løk, gulrot, sellerirot og purre. Bouquet garni, som vi gjerne kaller suppekvast på norsk, består ofte av persille, timian og laurbærblad, men du kan også variere med flere forskjellige typer urter og kanskje også et purreblad. Dette binder du sammen med en hyssing, men det er strengt tatt ikke nødvendig hvis du skal sile kraften etterpå.

Andre grønnsaker du kan ha i kraften, er hvitløk, rotgrønnsaker (kålrot, persillerot og pastinakk), fennikel, tomat etc. Av krydder er det vanlig med pepperkorn, men vær forsiktig med salt, da kraften ofte kokes litt inn, og da kan det hele fort bli litt for salt. Det er alltid best å salte helt til slutt når man lager mat.

For å friske opp kraften, kan du tilsette litt syre i form av en skvett tørr hvitvin eller en skvis sitron. Hvis du vil trekke kraften i asiatisk retning, kan du ha i chili, ingefær, sitrongress, lime eller galangal.

Når du har valgt ut ingrediensene til kraften og hakket dem opp, er det bare å ha dem i en kasserolle, ha på kaldt vann, koke opp og la det småputre i to til tre timer. Sørg for å lage rikelig med kraft når du først er i gang; du kan fryse ned det du får til overs.

Trikset for ekstra digg grønnsaksuppe

Når du nå har god kraft for hånden, er det lett å lage en skikkelig god grønnsaksuppe. Du kan bruke alle de grønnsakene og urtene vi har nevnt ovenfor i grønnsaksuppen din, og nå kan du også introdusere grønnsaker som ikke er så egnet å koke kraft på, men som likevel er deilige i en suppe: blomkål, brokkoli, asparges, squash og erter. Kok opp kraft og grønnsaker og la det syde i ti minutter, så er grønnsakene passe møre.

Hvis du vil strekke suppen litt, kan du ha i bønner, linser, pasta, ris eller poteter. Noen supper er gode hvis du kremer dem ved å tilsette fløte, rømme eller crème fraîche. Du kan også kreme suppen ved å kjøre den i blender eller med stavmikser, noe som er vanlig med blomkålsuppe og aspargessuppen. Noe annet som er godt, er å ha en klatt pesto i suppen, og pestoen blir best når du lager den selv. En skvett extra virgin olivenolje i suppen er nydelig, og reven parmesan på toppen høyner smaken ytterligere. Server godt brød og godt smør ved siden av, og du er i business.

Nedenfor finner du et knippe oppskrifter på gode grønnsaksupper. Bruk dem som de er, eller varier dem med tipsene vi har gitt ovenfor.