Oppskrift på grillspyd
Slik blir grillspydet perfekt
Skal du lykkes med grillspyd må du kunne dette trikset.

Jeg ble godt voksen før jeg prøvde meg på grillspyd. Når noen sa "grillspyd" tenkte jeg automatisk på de skrekkelige, svidde grønnskakene jeg hadde fått på turistfelle-restaurantene i Syden, særlig Hellas.
Svidde ferieminner
Disse restaurantene ga meg smaksopplevelser for resten av livet. Minner om svidde, forkullede grønnsaker med tørre kjøttboller hvis eneste håp om å glede en gane var å servere spydet med masse, tykk saus. Men den skjøre, potensielle kamufleringsredningen fikk vi aldri prøve. Sausen uteble. (Antakelig er det fordi at de som jobber på turistkjøkkenene ikke kan lage saus.)
Selv om bildene i kokebøkene så aldri så fristende ut så bladde jeg bare videre. Jeg meg unna grillspyd.
Så skjedde det noe.
Les også: Bent Stiansens grillskole
Grillspydgåten

Jeg kan ikke si nøyaktig hva som kom i hvilken rekkefølge. Men, la oss begynne med spørsmålet: Hvorfor er det så vannskelig med grillspyd?
Problemet er at grønnsakene blir rå på bekostning av svidd kjøtt (eller vise versa). Eller så blir grønnsakene og kjøttet svidd utenpå og rå inni.
Og plutselig løste jeg gåten. Jada, det er sikkert mange som har løst den for lenge siden, men jeg har altså suget dette av eget bryst. Uten følge med voksen.
Les også: En hel uke med grillmat
Løsningen

Løsningen er å koke grønnsakene først. Det vil si: Ha en stor kjele med kokende vann, ha i grønnsakene noen sekunder og sil av. Nå er de klare for å grilles.

På mine grillspyd liker jeg å ha kjøttboller. Siden jeg gjerne spiser de ikke helt gjennomstekt er enda lettere at måltidet blir vellykket. Men altså, på dette grillspydet kan du gjerne bruke svinekjøtt eller biter av kyllingbryst som må gjennomstekes.
Her er oppskriften!
Les også:
Her er oppskriften på lammefrikassé
Slik lager du verdens beste kjøttkaker