Oppskrift på finnbiff
Finnbiff på ny måte
Finnbiff har aldri vært bedre...
Finnbiff på tallerkenen er et statement. Å spise finnbiff, eller reinskav, handler om å fortelle hvor vi kommer fra og hvem vi er.
På de hverdagslige handleturene i butikken er det ikke alltid man tenker på at handlekurven vår avslører hvem vi er. For hvor mange steder i verden er det man stadig ser finnbiff blandt egg, melk og brød?
Reinsdyrene spiser mye lav og lyng og får en helt spesiell og stedstypisk smak. På vinteren spiser, i motsetning til meg, reinsdyrene bare en tredjedel av hva de beiter i sommerhalvåret. Evolusjonen har gitt de hardføre dyrene et kjærkomment sesongvariert stoffskifte som gjør at de trenger mindre mat nettopp når det er mindre å få tak i. Noen studier viser faktisk at appetitten er så svekket om vinteren at selv med fri tilgang til fôr, spiser de ikke mer.
Klassisk finnbiff - eller?
Den vanligste måten å lage finnbiff på er en variasjon over dette temaet: Finnbiff, løk, sopp, fløte/rømme, geitost, bacon og einebær. Og ellers er poteter og gulrøtter det vanligste. Dette er klassikeren. Og den er god. Bevares! Men, det finnes mange andre måter å hedre finnbiff på.
Jeg har hatt en kreativ finnbiff-raptus denne vinteren og kommet opp med to nye retter. De holder seg godt innenfor den kjøkkenpolitiske komforsone, men representerer allikevel noe nytt. i den første finnbiff-variasjonen lagde jeg en puré med jordskokk. Den legges i bunnen på tallerkenen, så legger du skiver av pastinakk på puréen, finnbiff på toppen og en balsamicosirup langs kanten.
Den andre varienten er over samme lest. Den er laget med blomkålpuré (som du kan lage på denne, sprø måten...) i bunnen, kremet finnbiff, overdrysset med stekt bacon og persille.
Jeg vil herved slå et slag for variasjoen. Ensformigheten er matens og gledens største fiende. Og det er morsomt å kjempe mot den.
Nedenfor finner du oppskrifter på finnbiff du kommer til å bli glad i!
Følg Sjuve på Facebook, så får du svar på alt de lurer på om mat!
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her
Les også:
Slik lager du perfekte muffins