Oppskrift på fastelavnsboller (som alle kaller fastelaven og fastelavensboller)
Slik lager du perfekte fastelavnsboller
Her får du oppskriften på fastelavnsboller.
Dette trenger du til å lage fastelavnsboller
100 g smør, romtemperert
ca. 575 g hvetemel
90 g sukker
½ ts bakepulver
¼ ts salt
1 pk gjær for søte deiger, fersk eller tørr
3 ½ dl melk, 37 grader
ev. rosiner
1 egg til pensling
Krem
1/3 liter kremfløte
3 ss sukker
syltetøy
Nå på søndag er det fastelavn. Lurer du på hva som skiller vanlige boller fra fastelavnsboller? Det får du vite når du ser denne videoen.
Der får du også vite hvordan bollene blir helt perfekte.
Videoen er ikke helt ulik bollevideoen, selvsagt. Og husk: det blir ikke fastelavn uten fastelavnsboller!
Hva er fastelavn?
Fastelavnstradisjonen stammer fra den katolske tradisjonen med å fete seg opp de siste dagene før fasten. Dagene er også kjent som karneval, som blir feiret storstilt i Amerika og Sør-Europa.
Fastelavn er egentlig tirsdagskvelden før fasten (som begynner askeonsdag), men blir også brukt om alle tre dager i fastelavnsperioden: fastelavnssøndag, blåmandag og fetetirsdag.
Fastelavnssøndag er også blitt kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Da skulle det spises ni ganger i hvert hjørne av stua, for det skulle gi mat hele resten av året. Måltidet var flesk og feit suppe med melboller.
På blåmandag skulle sulten få sette seg i kroppen. På fetetirsdag var det etegilde, og den beste og feiteste maten skulle på bordet - kjøtt og flesk, kjøttmølje eller rømmegrøt.
Fastelavnsriset har røtter i hedensk skikk. Det skulle gi fruktbarhet til kvinner, dyr og trær. I Danmark bruker barna riset som trussel når de går fra hus til hus og ber om fastelavnsboller.
Kilder: domkirkeodden.no , norsknettskole.no, caplex.no
Les også:
Den perfekte vaffeloppskriften
Her kan du søke blant 5000 oppskrifter!
SLIK GJØR DU:
1. Smuldre sammen smør og hvetemel
Smuldre sammen smøret og mesteparten av hvetemelet, enten for hånd eller i en food processor. La litt av melet være igjen for tilpassing av deigen etterpå. Ha i sukker, bakepulver, salt og tørrgjær, hvis du bruker det. Ferskgjær smuldrer du opp og rører ut i melken først. Tilsett melken i en stråle mens mikseren går på middels hastighet. Elt deigen sammen til den blir blank og glatt.
2. Forheving av bollene
Legg et kjøkkenklede over bakebollen og la deigen heve på et lunt og varmt sted til den har blitt dobbel så stor. Det tar omlag 45 minutter. I mellomtiden legger du bakepapir på et stekebrett.
3. Rull ut boller
Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Vil du ha rosiner i bollene, drysser du det over deigen og elter dem inn nå før du deler deigen opp i 20 like store biter. Rull hver deigklump ut til en bolle og sett den over på stekebrettet.
4. Etterheving og steking av bollene
Legg kjøkkenkledet over bollene og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader. Visp sammen egget og pensle bollene før du setter dem inn på nest nederste rille i stekeovnen. Stekes i 12¿14 minutter, til de er fint brune på oversiden. Sjekk undersiden av bollene for å se om de er gjennomstekte. Legg bollene over på en bakerist til avkjøling.
5. Det som gjør fastelavnsboller til fastelavnsboller
Del bollene i to. Grav ut litt av bollebunnen. Pisk fløten stiv med sukkeret. Legg i krem og syltetøy i bollene. Legg på toppen. Dryss over melis.
Denne saken ble første gang publisert 20/02 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.