Oppskrift på chimichanga

Kan du si chimichanga?

Det er bare å lære seg navnet. For det er så godt.

Sist oppdatert

Chimichanga - si det høyt for deg selv.

Ja, ordet ligger godt i munnen. Jeg vil gå så langt som å si at det er til å spise opp.

Retten chimichanga har en prominent plass i det moderne, kulinariske tex-mex-universet. Og magefølelsen tilsier at suksessen til chimichanga har hovedsaklig to årsaker: Det er morsomt å si og godt å spise.

Hva i all verden er en chimichanga?

Den enkleste definisjonen av en chimichanga er en fylt, fritert tortilla (altå en hvetelefse).

Altså: Du steker kjøtt, blander med krydderier og ost. Så pakker du blandingen ettertrykkelig inn i en (ferdigkjøpt) tortillalefse. Det siste steget innebærer fritering. Det er tross alt Uniten vi snakker om.

La oss ta det med en gang: Å fritere hjemme er det mange som kvier seg for. Med rette. Oljen blir gjerne 200 grader. Og det er farlig varmt.

I videoen kan du se hvor enkelt og elegant akkurat det problemet er løst.

 

Opprinnelsen til chimichanga

Det er skrevet mye om chimichangaens opprinnelse. Det er lagt ned seriøs arbeid for å spore opphavet, uten at man har konkludert.

Det finnes to hardnakkede hypoteser som er omtrent like troverdige.

 

Første myte om chimichanga

Historien handler om Tia Monica Flin. Hun kom til Arizona, USA fra Frankrike på slutten av 1800-tallet med faren sin som hadde fått i oppdrag å lage en katedral.  Restauranten som Monica grunnla er fortsatt i drift i dag og er etter eget utsagn den eldste mexicanske, familiedrevne restauranten.

En dag i 1922 mistet hun en burrito i oljen. På ren refleks skulle hun til å banne, men stoppet seg selv før hun kom lenger en til "ch..." (som er begynnelsen på et kjent, spansk bandeord) fordi tantebarna hennes var i kjøkkenet. Så i siste liten reddet hun seg inn og ut kom ordet Chimichanga!

Den stekte burritoen viste seg jo å være god - og den hadde jo allerede blitt døpt.

Den andre myten om chimichanga

Den andre historien er mindre fargerik. Det handler om Woody Johnson som rett og slett bare ville frityrsteke en burrito i 1946. Da het sjappa hans El Nido. Den byttet navn til Macayo´s i 1952 og chimichanga har vært populær på menyen siden den gang. 

Uansett var det spanjolene som først førte kveget til denne delen av verden. Og at de hadde ost på kjøtt, rullet inn i en tortillalefse og stekte den - vel, det er ikke umulig at det skjedde før Monica "mistet" den i oljen i 1922.

Uansett. Chimichanga har blitt en rett å regne med - den forsvinner ikke. Akkurat som chimichurri har den fått mange, mange fans. Den har fått fast plass på den tex-mexicanske stjernehimmelen over retter som blir populære over hele verden. Tenk bare på burritos og nachos med superdeilig ostesaus.

Ja - og fajitas.

Og det siste til å nå norske farvann er chimichanga. Vi ønsker den hjertelig velkommen - og jeg er sikker på at vi også vil trykke denne herligheten til vårt bryst. Slik som vi har gjort med tacoen.

Oppskriften finner du nedenfor. Se videoen og la deg inspirere!

 

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også