OPPSKRIFT PÅ BIFF WELLINGTON
Denne luksusretten lager du i jula
Klarer du dette er du god. Og alle blir glade!
Hørt om Beef Wellington?
De fleste har kanskje en svak fornemmelse om hva dette er.
Og helt pussig, innenfor noen uker så dukker Beef Wellington opp på NRK med Tina Nordström og på norsk Masterchef.
Faktisk hadde jeg laget Beef Wellington samme dag som Tinas program ble sendt.
Mye kan tyde på at den gamle klassikeren er i ferd med å få et oppsving nå til jul. Og det er slettes ikke så rart. Beef Wellington er skapt for de store anledningene.
Beef Wellington på restaurant
Man kan forstå at restaurantkokker er glade i Beef Wellington. Den er temmelig enkel å lage i forveien, nemlig. Beef Wellington er altså en indrefilet som pakkes inn (mer detaljer om litt) i butterdeig før den stekes. Derfor kan en restaurant gjør klar en hel liten armé på formiddagen og servere denne luksuriøse retten når restauranten er som mest travel på kvelden.
Franskmennene kaller det filet de bœuf en croûte. Det engelske navnet, Beef Wellington, er det svært uklart hvor kommer fra. Noen vil knytte Arthur Wellesley, hertugen av Wellington, til denne retten. Vel, nå var han så heldig å bli uforglemmelig på annet vis. Hver gang man snakker om gummistøvler i England vil hans navn hedres ("Wellington boots" er ensbetydende for gummistøvler i England). Denne æren fortjener han helt rettmessig - ingen misforståelser her, men biffen? Det er heller tvilsomt om han skal få den også.
Det er minst like sannsynlig at denne retten ble presentert en gang på New Zealand, hvis hovedstaden altså bærer navnet Wellington.
Uansett finnes Beef Wellington i flere utgaver. Likevel spilles variasjonene over små temaer. Det er alltid kjøtt, nesten alltid storfe (gjerne kalv). Og denne rulles inn i en soppblanding og spekeskinke. Denne rulles også inn i butterdeig før den stekes i ovnen.
Her ser du en nøyaktig gjennomgang av hvordan Beef Wellington lages:
Det første man gjør er å steke indrefileten. Man bruker altså bare den delen av kjøttet hvor det er jevn form.
Først, legg et stort stykke plastfilm på arbeidsbenken. Nå, legg utover parmaskinke eller spansk skinke i et stort rektangel. La det overlappe litt. Kjør sopp og kastanjer sammen med en kjøkkenmaskin og ha det i stekepanna til mesteparten av væsken er dampet ut. Smør massen utover skinkeskivene, men ikke helt ut i kantene.
Legg indrefileten på soppblandingen. Pensle denne med sennep og krydre med pepper.
Ta tak i plasten og løft den forsiktig over. Klem det så stramt du klarer. Snurp sammen plasten i endene og knip sammen så godt det lar seg gjøre. Legg den i kjøleskapet i 5-10 minutter.
Kjevle ut butterdeigen. Legg plast (for andre gang) utover arbeidsbenken. Legg butterdeigen på plasten. Hent kjøttet fra kjøleskapet, ta av plasten og legg det på butterdeigen. Bruk samme teknikk og rull den inn i deigen.
Pisk egg og pensle på. Lag eventuelt et mønster med baksiden av en kniv (eller skje).
For at deigen ikke skal bli bløt må stekebrettet være knallvarmt nå du legger på stykket. Stek det i ovnen og ta det ut etter ca 35 minutter 200 grader.
Det er ingen garanti for at kjøttet er perfekt med mindre du bruker steketermometer. Det kan du bruke om du stikker det inn i kortenden. Kjøttet blir grått om det blir over 65 grader. Ta derfor kjøttet ut når termometeret viser ca 58-60 grader (fordi temperaturen i kjøttet forsetter å stige noen grader etter at det er tatt ut av ovnen).
Vent i 15 minutter før du skjærer det opp for å oppnå maksimal saftighet.
Les også:
Pinnekjøttet trenger denne stappa
Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god
Ribbe: Den beste måten å lage ribbe på
Denne saken ble første gang publisert 25/12 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.