Oppskrift på bakt ost
Jøss, kan osten bli så god?
Noen ganger får du følelsen av å ha gått glipp av noe. Bakt ost var en sånn opplevelse for meg.
At bacalao kunne være så godt var en overraskelse. At mitt første møte med Snickerskaka endte med stormende forelskelse, var derimot ikke sjokkerende.
Men innbakt ost? Nei, den så jeg ikke komme.
Populært i USA
Å smøre osten med honning og pakke den inn i butterdeig, var en heit trend i USA på 1970-tallet. Så forsvant den. Og ettersom jeg bare var middels osteinterressert som spedbarn, fikk jeg den ikke med meg.
Så fikk jeg plutselig nyss om denne innbakte herligheten.
Butterdeig - en betroelse
Jeg kviet meg mye for å bruke butterdeig. Jeg har alltid tenkt at det var noe moren min holdt på med. Men så gikk det opp for meg at det var et usedvanlig dårlig argument. Hvorfor? Fordi moren min alltid har laget skikkelig god mat.
For meg er butterdeig noe man kjøper. Ikke noe man lager. Selv ihuga lage-alt-fra-bunnen-av-typer (jeg regner meg som en av dem) gir tapt her. Det er ikke umulig, men det er tidkrevende.
Bak de mange tynne og sprø lagene ligger det nemlig mye tungt arbeid. Deigen (som bare består av mel, smør og noen dråper vann) kjevles, brettes, kjevles og brettes så mange ganger at selv Sisyfos ville mista motet.
Derfor er det min "guilty pleasure" å kjøpe butterdeigen ferdig.
Slik gjør du det
Noen ganger bruker jeg en hel brie, noen ganger en halv (I begge tilfeller spiser jeg opp alt, er jeg redd). Så smører jeg den med honning og pakker den inn i butterdeigen som jeg pensler med egg. Etter 15-20 minutter i ovnen er deigen gyllen og sprø og osten myk og rennende.
Servér den som den er, eller med litt syltetøy og nøtter eller mandler.
Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 45.000!)
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her
Les også:
Denne kaka blir garanter din nye favoritt
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 12/01 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.