Meny for helgen
Helgemenyen
Helgemenyen innledes med hete saker, djevelegg, smaksatt med tabasco.
Eggene pirrer smaksløkene som innledning til et større måltid som her - eller du kan servere dem som én av flere tapas.
Hovedretten er en nydelig suppe, laget av Geir Skeie som vant kokkemesterskapet Bocuse d'Or tidligere denne uken. Rettene som ga Skeie gull, er nok litt i vanskeligste laget for oss som er regjerende mestere på eget kjøkken. Men denne gresskarsuppen med torskeflakes er avskrekkende enkel å lage.
Intet måltid uten en søt avrunding. Mokkakrem innhyllet i tynne sjokoladeblad formet som dråper er en dessert med klasse over.
God helg!
Vintips til djevelegg
Egg er vanskelig med vin, og det finnes ingen riktig gode kombinasjoner, bare brukbare. Hvitt er bedre enn rødt, og friske, ueikede, ikke altfor aromatiske, hvite eller musserende viner kan passe.
Fèvre Petit Chablis 2007, vnr 45970, kr 148,50.
Caves des Hautes-Côtes Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut, vnr 20121, kr 139,90.
Vintips til torskeflakes med gresskarsuppe
Torsk er i utgangspunktet ganske sart og delikat i smaken, men får her ekstra trøkk fra hvitløk og olivenolje. Suppen har en lett sur/søt fremtoning, og da er det lett å gå for en riesling med god fruktsødme eller kanskje til og med litt restsødme.
Leitz Rheingau Riesling Trocken 2007, vnr 80150, kr 110,90.
Vintips til sjokoladedråper
Dette er en slags variant på sjokolademousse, og det er ikke verdens letteste ting å sette vin til. Har man en kraftig sjokoladedessert, som f.eks. en fondant eller konfektkake, kunne man brukt en banyuls eller recioto della valpolicella. Noen foreslår Asti til sjokolademousse, men det blir ikke helt bra det heller. Portvin er også ganske kraftig, men får du en tawny med noen år på nakken, blir de mer "eteriske" og slår ikke moussen ihjel. Ti år gammel er bra, tyve er enda bedre.
Niepoort 10 Years Old Tawny, vnr 13921, kr 176 (halvflaske).
Niepoort 20 Years Old Tawny, vnr 7385, kr 479,90.
Denne saken ble første gang publisert 30/01 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.