MIDDAG MED HØNS:
Mat for late
Klipp gresset eller gjør husarbeid, eller sleng deg på plenen med en god bok, imens middagen lager seg selv.
En god høne er en mør høne, noe som betyr et par timer med langsom putring i gryten. Da sier det seg selv at stress og rumlende mage etter jobben ikke er det beste utgangspunkt for å gi seg i kast med et slikt prosjekt.
Billig, billig!
Men har du ikke gjort det ennå, er det på tide å introdusere høne på kjøkkenet. - Om det er simpel mat? Prøv det. Skikkelig mørt hønsekjøtt i frikassé, gryte eller suppe er bare helt nydelig.
Billig er det også, du kan faktisk få en dypfryst høne for rundt en tier. Pluss på noen grønnsaker og krydder, så har du den perfekte søndagsmiddag.
Søndager er også en fin dag å invitere familie og gode venner på middag. Da er en stor og god gryte med plass til "halve hønsegården" det beste en kan ha. Og om en ikke er klar for selskapeligheter, er det uansett greit å sikre seg én eller flere middager fremover ved å koke flere høner i slengen. Hønsekjøtt, kokt og ukokt, klarer seg utmerket i dypfryser i 4 måneder.
Koking av høne gir et pent overskudd av kraft også. Frys kraften ned i små beger eller i isterningposer. Da slipper du å bruke kjipe buljongterninger når du skal lage saus.
God kraft
Hemmeligheten bak en god kraft ligger i kvasten som du koker sammen med hønen(e) fra start.
Gulrot, persillerot, løk, laurbærblad og noen korn hel pepper er vanlig å bruke. Men prøv gjerne ut det "uvanlige" også. Aase Strømstad bruker blant annet sitronskall, stangselleri og nellikspiker.
Noen av de følgende oppskriftene sier at du skal bruke tint høne. Det er ikke nødvendig å tine den først. Men tint høne er lettere å dele i to, noe som gir bedre plass i gryten. Dersom du bruker frossen høne, så bør du legge inn en halvtime ekstra koketid. Følg ellers anvisningen på pakken.
Hønsefrikassé med grønnsaker og urter
Fransk hønsesuppe fra 1700-tallet
LES OGSÅ:
Kyllingkjøttdeig - et magrere valg