gresk mat
Mat for greske guder
Souvlaki, tzatziki, meze – selv ordene alene skjerper appetitten.
Hellas trekker horder av nordmenn hvert år. Landet har svært mye å by på: sol og bading, historie og kultur - og deilig mat!
Se handleliste med spiselige souvenirer fra Hellas og andre land her.
Fingermaten meze
Tavernaen er ofte porten inn til de mange greske spesialitetene. Måltidet der begynner i det små med en rekke appetittvekkende retter, meze. Her er et utvalg:
- Et stykke fetaost med olivenolje og oregano
- Oliven
- Pitabrød delt i fire
- Taramosaláta
- Vinbladruletter
- Tzatziki
- Hummus
- Frityrstekte akkarringer
- Gresk salat
- Kikertkaker fra Rhodos
Grekerne kan også la meze utgjøre hele måltidet, der de sitter og koser seg i timesvis med venner og familie. Det finnes også mange spisesteder som spesialiserer seg på mezé. De heter mezedopolío eller ouzerí.
Typisk drikke til meze er brennevinen ouzo eller vinen retsina som er smaksatt med kvae.
Grillens land
Moussaka er kanskje den hovedretten med størst berømmelse utenfor Hellas' grenser. Men det finnes flere "B-kjendiser" som den kraftige gryteretten stifado, som er rødt kjøtt kokt med blant annet vin og småløk. Den minner mye om franske coq au vin som er med kylling/hane.
Grekerne er glad i å fyre opp grillen, og grillspydet souvlaki bør være en kjenning for de som har vært i Hellas. Av sjømat er blekksprut mye brukt. Kanskje uvant for mange av oss nordmenn, men virkelig vel verdt et forsøk så godt som den blir tilberedt av greske kokker.
Søt finale
Som en søt avslutning er det gjerne frisk frukt eller yoghurt med nøtter og mørk, kraftig honning. Pinjehonning og villtimianhonning er forøvrig eksepsjonelt god honning som du bør sørge for å ta med deg hjem fra Hellas-ferien.
Til kaffen kan du servere sesamgodteriet halva eller de søte gelékubene greek delight som er Hellas` svar på turkish delight.
Apropos kaffe: Den greske kaffen er en spesiell opplevelse. Den blir laget på tyrkisk manér ved av finmalt kaffepulveret er finmalt og kokes med vann i en lite kar med hank. Gruten faller til bunnen, men noen små korn vil du likevel ha å tygge på.
Kali orexi! God appetitt!
Marinert blekksprut med valnøtt- og hvitløksaus
Kilde: "Helt gresk" av Fedon A. Lindberg