Lage konfekt

Seks konfekter du kan lage selv

De er lure å gi bort til jul...

SJOKOLADE: Lag en eske og gi bort til jul!
SJOKOLADE: Lag en eske og gi bort til jul! Foto: Foto: Clotilde Dusoulier
Først publisert Sist oppdatert

Den supre Clotilde skriver til oss fra Paris. Hun har det med å trylle fram godsaker vi vanligvis ikke tenker på her på berget. Hun har skrevet om tomatoppskrifer vi ikke visste om, det glitrende mandelsmøret og gitt oss morsomme oppskrifter med kokosmelk, for eksempel.

Denne gangen kommer det syv veldig kule oppskrifter med sjokolade. Det er bare å glede seg!

 

Ingenting sier «jeg er glad i deg» som en hjemmelaget gave. Og dersom gaven er spiselig og laget av sjokolade er det en kjærlighetserklæring. Men, vi er alle travle i ukene før jul. Og få er utstyrt med evnene til de profesjonelle sjokoladekonditorene. Så, det er det enkle som gjelder.

Jeg har valgt ut noen oppskrifter som er lette å lage, men som vil imponere. Enda viktigere: De er supergode!

 

 

Sjokoladepletter - mendiants

Sjokoladepletter er små, flate rundinger av sjokolade som pyntes med forskjellige godsaker. I Provance er de blitt en del av juletradisjonene.

Du kan bruke nøtter og tørket frukt. Det morsomme er å skape ulike kombinasjoner av søthet og krønsj. De er også veldig enkle å lage – og barna vil gjerne hjelpe!

 

Sjokoladetrøfler

SJOKOLADE: Pynt dem med noe morsomt og godt.
SJOKOLADE: Pynt dem med noe morsomt og godt. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier

Sjokoladetrøfler er blant de enkleste sjokoladebitene du kan lage. Men, de blir alltid mottatt som en spesiell og stilig gave.

Selvsagt. For, hvem kan vel motstå den fantastiske, fyldige sjokoladesmaken og silkemyke teksturen? Oppskriften nedenfor krever at du lager en ganache – en grunnleggende teknikk du kommer til å bli stolt av å beherske. Og det å trille ut trøfler er det morsomste.

Enkle appelsinstrimler med sjokolade - orangettes

Orangettes er korte strimler av kandisert appelsinskall som er dyppet i mørk sjokolade. De hører hjemme blant de klassiske, franske konfektene.

SJOKOLADE: Oppskrift på deilige sjokoladetrøfler.
SJOKOLADE: Oppskrift på deilige sjokoladetrøfler. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier

Selv om du kan kandisere appelsinskall selv, så er det mye enklere å kjøpe dem ferdig. Alt du da trenger å gjøre er å slippe dem oppi en bolle med smeltet sjokolade, la dem renne og tørke dem!

De er seige, myke og mørke med fine undertoner av sitrus og bitterhet. Dette er blant de mest takknemmelige konfektbitene du kan lage.

Sjokoladeflorentiner

Sjokoladeflorentiner er små, flate sjokoladepletter med mandelskiver, kandisert frukt som er bakt sammen med honning, smør og fløte. Når de kjøles ned og blir harde dyppes de i sjokolade.

Du trenger ikke noe spesielt utstyr. Spis dem til kaffen etter en julelønsj. De knaser, og klistrer seg til ganen før de smelter og gir fra seg nydelige, smørtoner med frukt, nøtter og søte smaker.

Glutenfrie sjokoladekaker

SJOKOLADE: Lag de supre appelsinbitene til jul.
SJOKOLADE: Lag de supre appelsinbitene til jul. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier

Har du venner og familie som ikke spiser gluten? De må også få være med på sjokoladefesten. Disse glutenfrie sjokoladekakene er enkle å lage – her brukes bake-og-skive-metoden. Og det er bare ingredienser som er enkle å få tak i. Gled deg spise kakene som er sprø og veldig sjokoladete…

Karamelliserte sesamsjokoladebiter

Ingen kan forestille seg hvor enkelt der å lage noe så sykt godt som disse tykke sjokoladebarene.

SJOKOLADE: Pynt dem med noe morsomt og godt.
SJOKOLADE: Pynt dem med noe morsomt og godt. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier

The silkemyke bitterheten av mørk sjokolade kombinert med den sprø, nøtteaktige, karamelliserte søtheten i sesamfrøene er en fabelaktig kombinasjon.

Det kan godt hende du vil ha alt sammen selv.

SJOKOLADE: Enkelt å lage glutenfritt med denne oppskriften.
SJOKOLADE: Enkelt å lage glutenfritt med denne oppskriften. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier
SJOKOLADE: Konfekten blir enda bedre med karamell.
SJOKOLADE: Konfekten blir enda bedre med karamell. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier