Grillmarinader

Gode marinader til grilling

En god marinade mørner kjøttet og fisken, og gir deg spennende smaker.

SPENNENDE: Grillmarinade med koriander og lime. Foto: Øystein Westlie
SPENNENDE: Grillmarinade med koriander og lime. Foto: Øystein Westlie
Først publisert

En god marinade har to hovedformål: Den skal mørne kjøttet, fuglen eller fisken, og den skal gi deg spennende smaker.

For å få til mørning, må du tilsette syre. Dette skjer i form av eddik, vin, sitrussaft/skall eller yoghurt. Hva smakstilsetninger angår, står du fritt til å bruke det meste.

Smakstilsetninger

Blant de mest vanlige tingene du finner i en marinade, er løk og hvitløk, samt chili, forskjellige typer urter og krydder. Og så har du som oftest en olje til å binde det hele sammen.

La kjøtt og fugl marinere et par timer i romtemperatur, eller over natten i kjøleskap. Fisk kan gjerne få endel kortere marineringstid, da den er mer delikat i utgangspunktet.

Nedenfor finner du tre oppskrifter på gode grillmarinader. Bruk dem som de er, eller som utgangspunkt for improvisasjon, hvor du varierer tilsetninger av diverse krydder og urter.