Kule ting å bake
Kule ting du baker i dag
Det kommer snart til å lukte godt i huset ditt!
Tanken på å fylle rommet med duften av noe nybakt kan redde hvem som helst fra hva som helst.
Jeg er sikker på at verden ville vært et bedre sted dersom alle forhandlinger hadde startet med fellesbakst.
Bare tenk:
- OK, Churchill, du kan begynne med å elte sammen deigen her. Nei, Stalin, vi skal ikke bruke kjevle. Skru på ovnen, du.
- Og Roosvelt, du kan vaske hendene og gjøre deg klar til å kna.
Litt etter litt ville gemyttene roet seg.
I alle fall når den velsignede duften av bakte boller kommer sigende. Da ville man selv den mest hardbarkede forhandler mykne opp. Til alles beste, ser jeg for meg.
Jeg har noen forslag til bakst - jeg håper du finner noe du vil bake.
Fred være med deg.
Fougasse
Fransk, kult og veldig enkelt.
Her er greia å få til den formen du ser på bildet. Noen mener det ligner litt på et blad. Men, poenget er at det får stor stekeflate og blir sprøtt og godt når det formes slik.
Fougasse er altså den mindre kjente broren til focaccia. Det fine brødet kalles også fouace, fougace, fouée, i Provance stavet de det fogatza, i Spania heter det hogaza, katalonerne kaller det fogassa
og det finnes sågar en stebror som heter fougassette fra Nice som lages med briochedeig.
Puh.
Du finner (mer eller mindre) det samme brødet under dekknavn som pogaca på Balkan og pogacsa i Ungarn.
Vi snakker med andre ord om en institusjon av et brød.
Kugelhopf
Bruk tid til å lage en klassiker fra Alsace.
Dette er brødet som spises tli frokost i Alsace.
Og det er digg. Veldig digg.
I likhet med fougasse lages også dette brødet i store deler av Europa, men beslektede navn. Det er populært i Sør-Tyskland, Østerrike, Sveits, Ungarn, Kroatia, Serbia, Romania (guguluf), Tjekkia, Slovakia, Polen, Macedonia og Slovenia.
Her er det du trenger for å bake det:
form til å bake den inn i
hvetemel
mandler
rosiner
gjær
melk
smør
egg
melis - bare til pynt
Horn
Alle vet hvor godt det smaker, men hva fyller du dem med?
Hva fyller du horna med?
Det helt klassiske å fylle horn med er ost og skinke. Du kan selvsagt også bruke spekeskinke.
Men, du verden så mange andre ting man kan fylle med. Det avhenger av hva du vil ha dem til, selvsagt. Men la meg komme med noen idéer.
Kjøttdeig og verdens beste tomatsaus
Stekte pølser og ost
Stekt kylling, aspargs, sopp blandet med kremost
Kjøttdeig og denne fabelaktige peppersausen
Gougere
Dette er de luftigste "bollene" du noensinne vil bake.
Det nytter ikke å spise en.
De er så gode!
Mesteparten av hemmeligheten er osten du bruker. Jo bedre ost, desto bedre blir gougere.
Disse tar ikke lang tid å lage ettersom de ikke behøver å heve. Kok opp smør og vann, ha i mel og vend inn ett og ett egg. Ja, og så er det osten!
Bak gougere i muffinsformer - det gjør i alle fall jeg.
Denne saken ble første gang publisert 26/10 2014, og sist oppdatert 24/06 2017.