Krabbe
Tid for krabbe
Nå er krabbesesongen i full sving, og vi gir deg smarte tips og gode oppskrifter.
Mens kongekrabben har fått veldig mye oppmerksomhet de senere årene, er det den «vanlige» taskekrabben nordmenn flest forbinder med krabbe. Den har også bedre tilgjengelighet enn kongekrabben, og ikke minst så er den mye rimeligere. Mange mener også at den smaker like godt.
Man har lov å fiske taskekrabbe hele året, men det er om høsten den er best; da er det mest mat i den.
Koking og tilberedning
Du kan, stort sett, beregne én krabbe per person, litt avhengig av hvor store krabbene er, og hvor sultne folk er.
Om du har kjøpt eller fanget levende krabber, må de kokes først. Legg dem levende i en stor kjele med fosskokende vann. Skru så ned varmen slik at krabbende blir liggende og syde i 15-25 minutter, avhengig av størrelse. Krabbene er ferdig kokte når du lett kan trekke av de små klørne. La så krabbene kjøle av til du skal servere dem.
Så må du dele opp krabben. Riv først av alle klørne, både de store og de små. Ta så ut huset av det store skallet. Og så må du fjerne den såkalte paven (magesekken til krabben), og du ser hvordan du gjør det i denne videoen.
Servering av krabbe
Når du skal servere krabbe, trenger du endel redskaper. Hummergaffel eller en spiss pinsett er nyttig når du skal ha ut krabbekjøttet fra huset og de små klørne. Videre trenger du nøtteknekker til de store klørne. Det hele kan fort bli litt grisete, så sørg også for skylleboller og rikelig med servietter.
Det enkleste, og mange vil mene det beste, er å servere krabbe med loff, godt smør, majones og en skvis sitron. Noen liker også litt nykvernet pepper.
Du kan også lage din egen majones; den blir enda bedre enn den ferdigkjøpte. Her er en god og lettvint oppskrift. Om du nå har kjøpt majonesen, eller laget den selv, kan du smaksette den eksempelvis med finhakket hvitløk. Da får du en aioli.
Du kan også hisse den litt opp med chilipulver/cayennepepper. Urter er også godt i majonesen, hvor dill er det selvskrevne for mange. Men prøv også estragon. Det gir en fin anisnote i majonesen din. For å få litt asiatisk vri, kan du tilsette majonesen litt revet ingefær, revet limeskall og limesaft.
Kok kraft på skallene
Når krabbelaget er over, sitter du igjen med en stor mengde skall. Dette må du for all del ikke kaste. Du kan nemlig koke skalldykraft på skallene, som du kan fryse ned og ta frem ved en senere anledning når du skal lage en skalldyrsuppe, eller risretter som risotto, paella eller jambalaya. Her er en god oppskrift på skalldyrkraft.
Om du ikke orker å gå i gang med å koke kraft like etter et stort krabbemåltid, og du er redd for at skallene skal begynne å lukte, er det bare å fryse dem ned. Så plukker du dem bare frem igjen når du har tid, f.eks. i helgen. Å koke kraft er en fin parallell-aktivitet mens du feier gjennom noen episoder av en serie på Netflix.
Nå har du fått mange gode tips til både tilberedning og servering av krabbe. Hvis du har lyst å gjøre enda litt mer ut av det, kan du prøve deg på disse flotte krabbeoppskriftene:
Denne saken ble første gang publisert 11/09 2017.