Oppskrift på wok
Knall med wok
En wok er et godt utgangspunkt for å forene mange sunne råvarer. Og dersom du setter hele gjengen i gang med å kutte kjøtt og grønnsaker, går det også veldig kjapt. Selve tilberedningen går unna som en røyk, for prinsippet med woking er jo hurtig steking på høy varme slik at grønnsakene bevarer sprøheten.
Stek gjerne hovedingrediensen først, og legg den til side for å blande den inn igjen helt mot slutten. Dette er i hvert fall en stor fordel med fisk, som har lett for å gå i oppløsning i motsatt tilfelle. Grønnsakene tilsettes til forskjellige tider, avhengig av hvor lang steketid de har. Sukkererter, kinakål og bønnespirer skal eksempelvis bare ha en svært hurtig runde i woken.
Hemmeligheten bak en riktig god wok ligger i sausen. Det finnes svært mange ferdigsauser som går fint an å bruke, men det er ikke så mye som skal til for å få sin egen saus med ekte asiatisk smak. Det meste er gjort med kvartetten hvitløk, frisk ingefær, chili og soyasaus. Dersom du ønsker en litt fyldigere saus, kan du blande inn en jevning med vann og rismel eller maisenna.
Ingredienser som er fine å ha i skapet:
- Østerssaus
- Soyasaus
- Nøytral stekeolje som f.eks solsikkeolje
- Sesamolje (NB! Er ikke stekeolje, skal tilsettes som krydder mot slutten)
- Thailandsk fiskesaus
- Thailandsk grønn og rød karripasta
- Riseddik
- Chilipastaen sambal oelek
- Kokosmelk
- Kyllingbuljong
- Jasminris
- Egg-, hvete og glassnudler
Chili- og kyllingnudler med paprika og cashewnøtter
Woket sitrongresskylling fra Vietnam
Skalldyrwok med ingefær og soyasaus
Wokstekt svinekjøtt med chili og basilikum
Laks med lime og koriander i wok
Denne saken ble første gang publisert 05/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.