KANTARELL-SESONG:

Les, let og du vil finne

Kantareller er gjeve saker, og om høsten stiger feberen etter dette skogens gull.

KNALL MÅLTID: Dersom du er så heldig (og lur) og finner kantereller, kan du lage en deilig kantarellpai etter skogsturen. Kantarell har en kraftig smak som gjør seg veldig godt sammen med egg og ost i en pai.
KNALL MÅLTID: Dersom du er så heldig (og lur) og finner kantereller, kan du lage en deilig kantarellpai etter skogsturen. Kantarell har en kraftig smak som gjør seg veldig godt sammen med egg og ost i en pai. Foto: Foto: melk.no
Først publisert Sist oppdatert
SKATTKISTE: En kurv full av skogens gull.
SKATTKISTE: En kurv full av skogens gull. Foto: Foto: istockphoto
HØSTGODT: Når kveldene blir kjøligere, kan du kose deg med kremet soppsuppe.
HØSTGODT: Når kveldene blir kjøligere, kan du kose deg med kremet soppsuppe. Foto: Foto: Aina Hole/melk.no

SIKKER SOPP?

Det kan være lurt å gå i følge med en erfaren plukker dersom du er ny i soppskogen. En ny og helt oppdatert soppbok er lurt å ha - mange sopptyper har fått status som farlige etterhvert.

Nettstedene til Mattilsynet og Norges sopp- og nyttevekstforbund har informasjon om sopp. Sistnevnte arrangerer også soppturer og -kontroller.

Norges sopp- og nyttevekstforbund

Mattilsynet

- Jeg har ikke funnet - har du?

- Mmm. Masse!

- Hvor da?

- Mmm. Hemmelig!

Slik kan en dialog mellom soppelskere lyde i disse dager. Det dreier seg om å snuse seg frem til det som gjerne blir kalt "skogens gull" - kantarellen!

Som for andre edle saker, er kantarellene ettertraktet og fører til en viss dose grådighet.

Det betyr at kantarellstedet blir holdt hemmelig, selv om det skulle inneholde sopp nok til innbyggerne i en liten bygd.

Slik er det i hvert fall i min familie. På vårt sted (på Sunnmøre, mer sier jeg ikke...) vokser det så mye kantarell at kurver og ekstra bærehjelp i form plastposer blir overfylt, og dét på flere turer. Fryseren blir også overfylt med det til følge at vi har "årgangssopp"som etter hvert må skiftes ut.

Finn!

Nå er årets gullfeber i gang igjen, og manges frysere er i ferd med å fylles opp.

Men ikke alle er like heldige, og må gå hjem med fattigslig fangst på et par uidentifiserte sopp i kurven. Det er ikke særlig å putte i viltgryten.

Heldigvis finnes det råd.

Her bør du lete:

  • På steder med få turgåere.
  • I furu-, gran-, bøk- og fjellbjørkeskog, og ikke minst i blandingsskog, dvs bartrær og løvtrær. Titt gjerne i utkanten av skogen - det skal verken være for lyst eller mørkt.
  • Ved steingarder, foten av tuer, litt skjult av kvist og mose.
  • Der du fant i fjor. Kantarellen er temmelig forutsigbar, og kommer igjen på samme sted år etter år.

Noe som også taler for at du bør ha hellet med deg, er at kantarellen ikke er anonym i sin framtoning. Den oransje fargen vekker oppsikt, i hvert fall før det gule høstløvet faller.

Spis!

Sørg for å bruke en viss porsjon av den ferske kantarell-fangsten med én gang. Kantareller surret raskt i smør er enkelt og godt tilbehør eller pålegg på smørbrødet. Knekk gjerne et egg oppå også, kanskje også strø av sprøstekte baconbiter...? Mmm.

Fløtestuet kantarell er også enkelt å lage: Finhakk sjalottløk og surr den i smør til løken er blank. Tilsett kantarellene og stek på sterk varme til all væske er dampet bort. Tilsett kremfløte eller rømme, og kok til sausen tykner. Smak til med salt, pepper og gjerne litt sitronsaft.

Forvelling er en veldig grei metode for å ta vare på resten av soppen til senere bruk. Det gjør du helt enkelt ved å steke renset sopp, de største skjærer du i mindre biter, i rikelig med smør til væsken i soppen kommer ut. Frys sopp og væske i plastbeger som er passe store til en middagsrett.

Pai med kantareller

Høstgryte med lam, stekte kantareller og rørte tyttebær

Kremet soppsuppe

Stekt kyllingbryst med skogsopp

Kilde: "Gode matsopper" av Pelle Holmberg og Hans Marklund (Cappelen 2003)

SOPP TIL FEST: Stekt kyllingbryst med skogsopp.
SOPP TIL FEST: Stekt kyllingbryst med skogsopp. Foto: Foto: Astrid Hals/kylling.no