Italienske forretter
Italienske forretter
Lag mindre mat.
Det er litt hustrig. Sulten gnager. Du trekker opp skuldrene og trekker jakkeslaget tettere om halsen mens du går med hurtige skritt. Kroppen lengter etter et sted med varme og peis.
Så tenker du: På tide å gi litt beng. Jeg går inn på første og beste sted og bestiller meg akkurat det jeg vil ha.
Slik var det den gangen i Toscana. Før jeg rakk og bestille noe som helst, kom det ostebrød på bordet. Og et oppmuntrende glass. De var gode menneskekjennere de som drev trattoriaen.
Italienske forretter
Ostebrødet er sprøtt og tynt og mellom de nesten brente lagene gjemmer det seg deilig smeltet ost. Noen slike munnfuller er nok til å sette et smil i en djevels ansikt.
Ikke før hadde jeg spist den siste, lille biten av ostebrødet før et lite, elegant fat ble servert foran meg. Der så det lekre, små crostini pyntet med timian og pinjekjerner.
Jeg hadde bare begynt på den andre crostinien før det kommer en varm, deilig duftende skål på bordet. Skålen kommer på et fat hvor det ligger grillede grønnsaker. Vi snakker om den mektige Bagna càuda.
Det er en varm dipp som lages av masse (virkelig masse!) hvitløk, olje, smør, ansjos og finhakkede nøtter. Man spiser den ved å dyppe grønnsakene i den - og nå var restene av kulde for lengst fordrevet fra kroppen.
Italienske forretter
På denne trattoriaen kom det aldri noen "hovedrett". Toget med små retter bare fortsatte, helt til vi var mette, varme og fornøyde.
Og det er kanskje sånn jeg liker aller best å spise mat. Det er så langt unna hverdagen man kommer, hvor man gjerne tar til takke med én stor rett - la oss si en kjele med kyllinggryte med chorizo.
Men, de dagene man har litt tid er det lov å gjøre det ærlig og redelig forsøk på lage italiensk trattoriastemning.
Jeg skal i alle fall prøve meg på et forslag.
I Italia har jeg fått noen flotte grønnsaksfat som var mye enklere enn bagna coda. Det var grønnsaker, elegant skåret og presentert, og så en liten skål med god olivenolje og litt salt. Det er jo en (enkel) begynnelse.
La oss si at vi fortsetter med noen lekre, små bruschettaer. Noen har du hakket tomat og basilikum på og andre har du røkt laks og dillkrem (oppskriftene finner du nedenfor).
Har du ikke loff kan du bruke kjeks eller knekkebrød.
Ikke gi deg der!
Skjær kokte poteter i skiver, træ parmaskinke på grillspyd og plant dem ned i potetene. Litt rømme på?
Så synes jeg du skal ta sjansen på å lage en liten tartar! Hakk opp godt kjøtt, bland det med hakket kapers, litt olje og sitron - litt parmesan på toppen - server på spiseskjeer.
Om du klarer det, så ha klar en av verdens enkleste og beste retter til slutt: Hvitvinsdampede hjerteskjell. Legg skjellene i en stekepanna, varm opp vin, smør og hvitløk, kok opp, sett på lokk, om to minutter er det ferdig.
Og kanskje lar du deg inspirere av denne, lille lekkerbiskenen:
</p> <p>Jeg håper du vil kose deg på din egen trattoria.</p> <p>Buonasera!</p> </div>
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 05/11 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.