Italiensk meny
Italiensk helgemeny
Tre klassikere fra Italia på denne ukens meny.
Nå skal det bli deilig med helg!
Det er på tide å lage en seg en liten, lekker meny. Og i denne helgemenyen henter vi inspirasjon fra Italia. Er du glad i italiensk mat finner du mer om det her. Om jeg får komme med et tips til, så er det denne (fyldige) boka som er Italias mestselgende kokebok gjennom tidene. Den har oppskrifter for et helt, italiensk liv.
Røkt laks med dillkrem til forrett
Vi begynner med bruschetta. Først: Det uttales altså "brosketta" (ikke brushjetta). Opprinnelig var dette mat for de fattigste av de fattige, nemlig gammelt brød som var stekt om igjen. Hadde du (bokstavelig talt) råd til salt i maten, så hadde du på litt olivenolje og et lite dryss med salt.
Mye av den italienske maten har sin opprinnelse i det fattige bondelivet. Pizzaen var (og er for mange) en effektiv måte å kvitte seg med rester på.
Saltimbocca til hovedrett
Saltimbocca er ikke hva det engang var. Nå er det nemlig så mye forskjellig. Men, denne oppskriften er temmelig tett opptil originalen. Siden det er helg, så klinker vi til med flatbiff av kalv. Kjøttskivene bankes flate, noen irrgrønne salvieblader og en lekker parmaskinke legges på før du ruller det sammen og steke det hele gyllent. Og så er den marsalasausen... Altså: Du koker ut stekepanna (heller i Marsala, lar det koke) og så pisker du inn litt smør som du heller over kjøttet.
Du finner en annen med kylling her (som selvsagt er mye billigere.)
Tiramisu til dessert
Vi avslutter på klassisk, italiensk vis. Også her får du bruk for marsalaen. Tiramisu er den desserten hvor du må finne savoiardikjeks (eller noe som ligner veldig). Altså, litt søte, avlange kjeks som har evnen til å suge til seg gode smaker. Og smakene lages av marsala, kaffe og en knert brandy (eller whisky, cognac etc, men brennevin kan også utelates helt). Kjeksen dyppes i denne blandingen og så er denne herlige kremen som legges på toppen: Pisk eggeplommer og sukker, vend inn krem og mascarponeost (du kan fint bruke annen kremost) og til slutt piskede eggehviter.
Når du river sjokolade over, ja, da vet du at det er helg.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 15/08 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.